BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gulyás Gergely: üzemanyaghiány fenyeget az ukránok zsarolása miatt

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát a békepárti álláspontja miatt megzsarolta a kőolajszállítások leállításával – erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tárcavezető szerint pánikra semmi ok, egyelőre elegendő tartalékkal rendelkezik Magyarország, de ha a helyzet szeptemberig nem oldódik meg, akkor akár üzemanyaghiány is fenyegethet. Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter szerint EU-s szerződéseket sért Ukrajna, és vizsgálják, hogy milyen lehetőségei vannak a kormánynak arra, hogy kezelje a helyzetet.

A kormány tegnapi ülésén tárgyalt a háborúról és következményeiről. „Egy újabb nehézséggel voltunk kénytelenek szembesülni, miután Ukrajna teljesen érthetetlen módon a kőolajszállítás leállításával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát” – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szerint Ukrajna azt a két országot zsarolja, amely következetesen áll ki a béke és a fegyverszünet mellett, ezt az bizonyítja, hogy a Lukoil nem szerepel a szankciós listán.

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS EszterBudapest, 2024. április 25.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 25-én.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

A miniszter szerint az átállás nem lehetséges egyik pillanatról a másikra, szerinte ezzel lehetetlen helyzetbe hozza a magyar családokat.

Ha a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány lehet, de pánikra semmi ok

– mondta, hozzátéve, hogy szeptemberig ezt a kérdést meg kell oldani. Pedig hazánkon keresztül kap Ukrajna földgázt és villamos energiát. Éppen ezért Magyarország nem akarja viszontzsarolni Ukrajnát, de az nem járja, hogy bennünket zsarolnak – tette hozzá.

A bizottságot arra kérte, hogy lássa el a közvetítő szerepet, ha ez nem sikerül, akkor más megoldást keresnek. Bóka János uniós miniszter szerint EU-s szerződéseket sért Ukrajna, a tagállamok ebben a helyzetben konzultációt folytatnak, ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor a választottbíróság eljárása következik. Ezen túlmenően vizsgálják, hogy a társulási megállapodás mellett a WTO-megállapodást is sérti-e.

Vérlázító és gyalázat a migrációs ítélet

Gulyás Gergely elmondta, hogy tárgyalni kell Brüsszellel a migrációs büntetésről, ezzel együtt szerinte 

vérlázító és gyalázat az ítélet. 

„Ha valaki az ítélet indoklását elolvassa, átsüt a Magyarországgal szembeni gyűlölet” – tette hozzá. Érdemi segítséget Brüsszeltől nem kaptunk, eddig kétmilliárd euróba került a határkerítés. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány meg akar állapodni, de ha a megállapodás az lesz, hogy a külső határ nem tartható, akkor is valamilyen megoldást kell találni.

Lezárult a soros elnökség első szakasza

Bóka János jelezte, hogy a tanács első szakasza lezárult, következik a nyári szünet, utána folytatódik az uniós ügyek minisztereinek tanácsülésével. Elmondta, hogy több mint 800 delegáció 3 ezer résztvevője vett részt ezeken az eseményeken. Ismertetése szerint több informális tanácskozást tartottak, így a környezetvédelmi, illetve energiaügyi miniszterek is találkoztak, de sor került formális ülésekre is a pénzügyminiszterek, külügyminiszterek részvételével, a bevándorlással foglalkozó stratégiai bizottság pedig Szegedre is ellátogatott.

Óriási sikernek tartja Bóka, hogy a 2025-ös uniós költségvetésről sikerült elvi megállapodásra jutni, így már az EP-vel való konzultációtól függ a végső kialakítása.

Az elnökségi munka ütemezetten zajlik – tette hozzá.

Megkönnyíti a kormány az őstermelők hitelhez jutását

A kormány tárgyalta a családvédelmi programokat is az őstermelők vonatkozásában – vette át a szót Vitályos Eszter kormányszóvivő. Az ő lakáshoz való jutásukat szeretnék megkönnyíteni, az államilag támogatott kölcsönöknél ugyanis a hitelbírálatnál problémát jelentett, hogy a szükségesnél kisebb összeget tudtak felvenni. Ezért a kormány lehetővé teszi, hogy bevételük legalább 50 százalékát beszámíthassák és egy év tb-jogviszony is elegendő lesz nekik.

Vitályos Eszter az idei felvételiről elmondta, minden negyedik jelentkezőből hármat felvettek,  így 7800 főt osztatlan képzésre, 3200 főt felsőoktatási szakképzésre, alapképzésre pedig 62 ezer főt vettek fel. A legnépszerűbb képzési terület a gazdaság, ezüstérmes lett a pedagógusképzés. Jelezte, hogy akinek nem sikerült a felvételi, pótfelvételire lesz lehetősége. 

Elmondta, ma kezdődik a párizsi olimpia, hazánkat 180 sportoló képviseli, ami nagy létszámú delegáció. Köszönetét fejezte ki a felkészítőknek, a sportolóknak pedig sok sikert kívánt.

Stockholm-szindrómában szenved az unió

Többet vártunk az uniós intézményektől, a jelenlegi helyzet a tartalékok magas szintje miatt nem okoz akut problémát – mondta az ukránok zsarolásáról Gulyás. Szerinte ez a sajátos Stockholm-szindróma része, amit megtapasztaltunk eddig Ukrajna kapcsán. Az unión belül nem érhet két országot semmilyen joghátrány azért, mert a béke mellett áll ki – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy Ukrajna az unióval egyeztetett-e előtte, azt mondta, hogy nem tudja bizonyítani, de a felvetés nem logikátlan.

Új európai módi van

A patrióta frakció bizottságokból való kizárásáról azt mondta, hogy tényszerűen megállapítható, hogy hiányzik az európai kultúra az EP-ben, Magyarországon ilyen nem fordulhatott volna elő.

új európai módi van.

Ezek alapján Magyarországon sem kéne a bizottságokban ellenzékieket megszavazni, ő azonban ezt nem támogatná.

Szeptemberben tárgyalnak a migrációs ítéletről a bizottsággal

Ha az európai zöldipar nem erősödik meg, a klímacélok illuzórikusak maradnak – mondta Bóka egy kérdésre a kínai autókra kivetett vámok kapcsán. Szerinte ebben a kínai autóiparnak is fontos szerepe lenne.

Az uniós ügyekért felelős miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy kapott a bizottságtól egy levelet a migrációs bírság kapcsán, szeptemberben tárgyalhatnak róla. Ugyanakkor hangsúlyozta, a kormányt kötelezi a magyar emberek akarata, akik a kérdésben egyértelmű választ adtak a népszavazáson és az országgyűlési választáson. Szerinte a bírósági döntésnek lesz következménye, abban az esetben, ha végrehajtanák a bíróság döntését, akkor a 2015-ös jelenetek megismétlődhetnének, ezt azonban szerinte mindkét fél szeretné elkerülni.

Több lehetőség is van, az egyik, hogy az ukránok belátják, hogy ez nem tehetik meg. A másik megoldás, hogy segít az unió, a harmadik, hogy van olyan kiskapu, amivel ki lehet kerülni a kőolajra vonatkozó tiltást – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy milyen lehetőségei vannak a kormánynak, hogy megoldja a Lukoil-olajra vonatkozó tiltást. 

A néppárt is felelős azért, hogy Magyarország nem kapja meg az uniós forrásokat

Gulyás Gergely szerint az Európai Néppárt is felelős azért, hogy Magyarország nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat. A magát jobboldalinak  tartó pártcsalád szerinte évek óta tolódik balra, „az utolsó csepp pedig az volt”, amikor összeállt a baloldallal. 

Bóka János kérdésre elmondta, nem a Financial Timeson keresztül kommunikálnak a bizottsággal. A bizottság eddig számos kérdést tett fel Magyarországnak és Szlovákiának, és reméli, hogy ennek fényében a bizottság majd tud döntést hozni. 

Ha az ukránok a védelmi klauzulára hivatkoznak, akkor azt nehéz látni, hogy több mint két évvel a háború kitörése után diszkriminatív döntéseket hozzanak.

Magyarországnak eleget kell tenni a migrációs ítéletnek

A migrációs büntetésre Gulyás visszaérve azt mondta, Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy ne tegyen eleget az uniós migrációs ítéletnek, mivel ezt az összeget le fogják vonni az uniós támogatásokból. Nem véletlen, hogy a különadót milyen cégekre vetette ki. Szerinte az európai jog megcsúfolása, ami történt, de úgy látja, hogy nem nekünk, hanem inkább a németeknek és az osztrákoknak kellene tiltakozniuk, ahova mennének a migránsok.

Bóka szerint Magyarország álláspontja, hogy az uniós csatlakozásnak objektív feltételeken kell alapulnia. Egy olyan intézkedés, amit Ukrajna tett, megkérdőjelezi az ukrán jóhiszeműséget,

ez pedig a csatlakozási folyamatra is óhatatlanul kihatással kell, hogy legyen.

Infrastrukturális fejlesztéseket szolgál a kínai hitel, voltak anomáliák a pontszámításnál

Teljesen normális, hogy hitelt vesz fel a magyar állam – így reagált Gulyás arra hírre, hogy az ÁKK áprilisban kínai devizahitelt vett fel. Jelezte, hogy infrastrukturális fejlesztéseket szolgál a felvett hitel.

Az biztos, hogy voltak anomáliák a pontszámításnál – válaszolta Vitályos Eszter újságírói kérdésre, miután sajtóhírek szerint sokan rosszul számolták a pontjaikat. Ugyanakkor mindenki tájékoztatást fog kapni. Gulyás hozzátette, hogy ha voltak hibák, akkor azokat az egyetemeknek helyre kell állítaniuk, még úgy is, hogy akár nagyobb létszámmal vegyenek fel diákokat.

„Magyarországnak nem osztottak lapot”, nem tarthatók a reptéri menetrendek

A migrációs ítélet kapcsán megismételte Gulyás, hogy a bíróság döntését végre kell hajtani, „Magyarországnak ebben a kérdésben nem osztottak lapot”.

Egy másik kérdésre, ami a reptéri késések felelősségét firtatta, azt mondta, hogy a profitmaximálás érdekében a légitársaságok olyan menetrendet adnak ki, ami nem tartható. Így ha kellő bírságokat szab ki a versenyhivatal, akkor annak kellő visszatartó ereje lesz. Hangsúlyozta, hogy nem a fél- és egyórás késesekről van szó, hanem a többórás vagy akár -napos késésekről.

Nem befolyásolja a bizottság ténykedése a soros elnökség munkáját

Az unió egy nemzetközi szervezet, amelyet a tagállamok hozta létre. A bizottság ennek az intézménye, a feladata, hogy együttműködjön a tagállamokkal, az nem fér bele, hogy megválogatja, hogy mely tagállamokkal kíván együttműködni – mondta Bóka János arra a kérdésre, hogy befolyásolja-e a soros elnökség sikerességét a bizottság ténykedése. Leszögezte, a lényeg az, hogy olyan delegációk vegyenek részt az egyes rendezvényeken, amelyek megfelelő politikai felhatalmazással és kompetenciával rendelkeznek. Ezek alapján úgy látja, hogy bizottság tevékenykedése nem befolyásolja a soros elnökség sikerességét.

Mindenkivel tárgyalt Orbán a békéről, akinek van beleszólása

A miniszterelnök azokkal az államokkal vette fel a kapcsolatot, akik a béke érdekében tenni tudnak – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve:

Nincs már más, akivel a békéről érdemes lenne tárgyalni.

A nagyhatalmaknak van beleszólásuk a folyamatba a háborúzó feleken kívül. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország miniszterelnökének nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy a békéről tárgyaljon. „Mi ezeket a feladatokat tisztességesen ellátjuk” – tette hozzá. Szerinte jó lenne, ha az unióban ezt a többség felismerné, és jó lenne, ha véget érne az öldöklés. 

Hibát követ el a NATO, ha bevonódik a háborúba

A NATO hibát követ el, ha bevonódik az orosz–ukrán háborúba – mondta egy másik kérdésre Gulyás, hozzátéve, hogy sok NATO országban vita van arról, hogy az egyes országok képesek-e megvédeni magukat az eszközök átadása után, Magyarország esetében azonban ez a helyet nem áll fenn.

Nem örülünk annak, ha egy szövetséges ország Magyarország ügyeibe szól bele, mondta arra, hogy az amerikai nagykövetség kampányt indított annak bemutatására, hogy hazánkat a kormány orosz energiafüggőségben tartja. Jelezte, hogy az energiamix minden ország belügye.

Van tartaléka Magyarországnak, ha nem jönne egy csepp kőolaj sem

Gulyás szerint Magyarország azon országok közé tartozik az unióban, amelynek a legtöbb tartaléka van, ha minden nyersanyagszállítás megszűnne. 

Ha mi nem kapunk kőolajat, akkor mi se tudunk szállítani Ukrajnának 

– mondta Gulyás Gergely. 

Jönnek rendben az uniós források, megbukott a migrációs paktum

Jól állunk az uniós források lehívásával, válaszolta kérdésre Gulyás Gergely, aki szerint sok okunk van panaszra, ezen a téren kevésbé. Hozzátette, a kínai devizahitel nincs összefüggésben az uniós források kérdésével. Szerinte ezen a téren is igaz, amit a konnektivitásról gondolnak, azaz több lábon kell állni.

A migrációs paktum azelőtt megbukott, hogy életbe lépett volna a tárcavezető szerint. A paktum egy része tartalmazza a migránsok 12 hetes őrzését, de ez egyelőre nem valósítható meg. Úgy látja, semmiféle elosztási mechanizmus nem fog működni.

A békepárti álláspont miatt zsarol Ukrajna, novemberben lehet költségvetés

Az ukrán lépés válasz arra, hogy Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy tűzszünetre és békekötésre kötelezze a háborús feleket, mondta Gulyás. Hozzátette, hogy a kieső mennyiség még nem okoz ellátási zavart, de érdemes várni egy -két hetet, hogy tisztán lássunk.

Egyet tudunk, hogy szeptemberig nem okoz problémát, akkor sem, ha máshonnan nem tudunk szállítani

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Hangsúlyozta, olyan mértékben fogja befolyásolni az amerikai elnökválasztás a gazdasági lehetőségeket, hogy emiatt novemberben tervezik a költségvetés benyújtani.  A sarokszámokról elmondta, hogy idén 4,5 százalékra, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 2,9 százalékra csökkentenék a hiányt. Ez túlteljesítés ahhoz képest, amit az Ecofin elvár. Szerinte ha a bizottság is azt látja, hogy Magyarország képes idén 2 százalékos hiánycsökkentésre, az meggyőzhet a testületet is.

Többször elítélte a magyar kormány az orosz agressziót

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, a magyar kormány több alkalommal elítélte az orosz agressziót. Ha csak ezt az álláspontot hangoztatjuk, akkor évekig folytatódik az öldöklés – tette hozzá. Ugyanakkor úgy látja, nem reális, hogy az orosz csapatok kivonuljanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.