BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Civilek ide vagy oda, Izrael már szórja is a bombákat Hán-Júniszra

Izrael hétfőn felszólította a Gáza második legnagyobb városának civil lakosságát, hogy az éjjel hagyják el a területet. Hán-Júniszt korábban az izraeli hadsereg már lerombolta a Hamász elleni küzdelem során, majd tovább vonult Rafah felé. A magára hagyott Hán-Júniszba elkezdtek visszatérni a civilek, illetve a Hamász terroristái is itt kezdtek el újraszerveződni. A hétvégén 20 rakétát lőttek ki az IDF-re.

Nyolc palesztin meghalt és többtucatnyi megsebesült, amikor az izraeli erők a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz és Rafah több területét bombázták – közölték egészségügyi tisztviselők kedden, miközben emberek ezrei menekültek el otthonukból a támadás elől. Az izraeli hadsereg még hétfőn felszólította a keleti Hán-Júnisz több településének lakóját, hogy ürítsék ki otthonaikat, mielőtt a harckocsik ismét bevonultak a területre.

Displaced Palestinians leave an area in east Khan Yunis after the Israeli army issued a new evacuation order for parts of the city and Rafah, in the southern Gaza Strip on July 1, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Hamas militant group. (Photo by Bashar TALEB / AFP)
Hán-Júnisz
Az izraeli hadsereg egy éjszakát hagyott az evakuálásra, Hán-Júnisz ismét ostrom alatt áll / Fotó: AFP

Több ezren kénytelenek voltak az éjszaka sötétjében elhagyni otthonaikat, miközben izraeli harckocsik és repülőgépek bombázták Karara, Abaszan és más, az evakuálási parancsban megnevezett területeket – közölték a lakosok és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet médiája.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy erői csapást mértek Hán-Júnisz olyan területeire, ahonnan hétfőn mintegy húsz rakétát indítottak. A célpontok között fegyverraktárak és műveleti központok voltak 

– tették hozzá. A csapások előtt intézkedéseket hoztak annak biztosítására, hogy a civilek ne sérüljenek meg, lehetővé téve számukra a területről való kimenekítést – közölték a kiürítési parancsra hivatkozva. A hadsereg egyben azzal vádolta a meg a Hamászt, hogy pajzsként használja a polgári infrastruktúrát és a lakosokat. Az iszlamista szervezet ezt tagadja.

A Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád jelentkezett a rakétatámadás elkövetőjeként, amely szerinte válasz volt a palesztinok elleni izraeli hadműveletre.

Izrael azután indított háborút a Gázai övezetben, hogy a Hamász harcosai október 7-én betörtek Dél-Izraelbe, megöltek 1200 embert, mintegy 250 túszt, köztük civileket és katonákat hurcoltak el, akiknek többsége a mai napig nem szabadult ki.

Az Izrael által megtorlásul indított offenzíva a gázai egészségügyi minisztérium szerint csaknem 38 ezer ember halálát okozta, és romokban hagyta a sűrűn beépített tengerparti területet.

A gázai egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget harcosok és polgári áldozatok között, de a tisztviselők szerint a halottak többsége civil és rengeteg köztük a gyerek. Izrael szerint 317 katonáját ölték meg Gázában, és a palesztin halottak legalább egyharmada harcos.

Izrael libanoni inváziójára készül az Egyesült Államok

Amerikai állampolgárok evakuációjára is szükség lehet. A tisztviselők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy Izrael légicsapásokat és esetleges szárazföldi offenzívát hajt végre Libanonban a következő hetekben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.