BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hadjárat Magyarország ellen: 63 uniós képviselő megvonná Budapest szavazati jogát

Folytatódik az új Európai Bizottság megválasztása előtt Magyarország és az új EP-frakciót létrehozó Orbán Viktor miniszterelnök ellen indított politikai hadjárat. Több mint 60 képviselő fordult kéréssel az EB-elnöki duplázásra pályázó Ursula von der Leyenhez levélben, amely szerint Magyarország visszaélt a soros EU-elnöki pozícióval azzal, hogy a kormányfő EU-felhatalmazás nélkül tárgyalt Vlagyimir Putyinnal és Hszi Csin-pinggel. Orbán Viktor azonban egyértelműen jelezte, hogy nem az unió nevében tárgyal.

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követelik európai parlamenti képviselők napokkal azelőtt, hogy Ursula von der Leyen baloldali szavazatokra számítva újraválasztását kéri az uniós törvényhozástól az Európai Bizottság élére. Egy nyilvánosságra került levélben 63 képviselő fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez és Roberta Metsola európai parlamenti elnökhöz, hogy vonják meg Magyarország szavazati jogát, mivel „Orbán Viktor már jelentős károkat okozott azáltal, hogy kihasználta és visszaélt” a soros elnökséggel.

NATO Summit In Washington DC Final Day, Magyarország
Veszélyben Magyarország EU-s szavazati joga / Fotó: NurPhoto via AFP

Magyarország július 1-jén vette át az EU soros elnökségét Belgiumtól. Azóta Orbán Viktor békemissziót indított, melynek keretében Kijevben, Moszkvában, Pekingben és Washingtonban is megfordult, és állítólag felhatalmazás nélkül azt állította, hogy az EU képviseletében beszél. A magyar miniszterelnök „több diplomáciai látogatást tett, nevezetesen Putyin oroszországi és Hszi Csin-ping kínai elnöknél, amelyek során szándékosan hamisan tüntette fel felhatalmazásait” – olvasható a Politico által idézett levélben.

Valós intézkedésekre van szükség, például arra, hogy fel kell függeszteni Magyarország szavazati jogát a tanácsban, 

hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy szóbeli elítéléssel nem megyünk semmire – írták a képviselők. A levél – amelyet számos ország és parlamenti képviselőcsoport, köztük az Európai Néppárt, az Újítsuk meg Európát, a Baloldal és a Zöldek képviselői támogattak – a legújabb kísérlet arra, hogy elítéljék Budapestet. A bizottság arra is kérte biztosait, hogy ne vegyenek részt Magyarország informális miniszteri ülésein.

Támadás, bojkott, kitiltás – mi jön még Von der Leyen kampányában? 

A békemisszió miatt a Von der Leyen mögött állók politikai hadjáratot indítottak Magyarországon, ennek egy következő lépcsője a felhívás. Maga a bizottsági elnök egyfajta bojkottot rendelt el a fél évig tartó magyar EU-elnökség ellen: a Magyarországon tartandó informális miniszteri találkozókon nem EU-biztosok, hanem csak magas rangú tisztségviselők vehetnek részt.

Ez a lépés – mint az Orbán előtti hadjárat egésze – rendkívül megosztónak bizonyult, az X közösségi média platformot ellepték a két politikusról külön-külön vagy együtt szóló mémek és élesen fogalmazó posztok, és a közelgő EP-szavazásról szóló hírek zömében Von der Leyen és Orbán együtt szerepelnek: Magyarország fő kampánytémává vált.

Miközben folyik a Magyarország elleni baloldali politikai hadjárat, egymás után csatlakoznak az európai jobboldali pártok a Von der Leyennel szembehelyezkedő Patrióták Európáért parlamenti frakcióhoz, amelyet Orbán Viktor alapított június végén Bécsben Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével és Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel. 

Rezeg a léc, lehet, hogy mégsem lesz elég szavazata Von der Leyennek

Csütörtökön szavaz az Európai Parlament a bizottság elnökének személyéről, ám a jelek szerint korántsem lesz sétagalopp Von der Leyen megválasztása. Több párt nyilvánosan kijelentette, hogy nem támogatják az elnök újrázását. A német politikust támogató Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok 401 képviselővel rendelkeznek, elvileg Von der Leyennek megvan a szükséges 361 szavazat. Azonban elemzők szerint a képviselők 10 százaléka a 65 éves vezető ellen szavazhat, aki ez esetben bukhatja a posztját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.