BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
World Population Day a világ népessége

Váratlan fordulat: csökkenhet a Föld népessége

Az ENSZ jelentése szerint még ebben az évszázadban megáll a növekedés. A globális népesség hamarosan eléri a csúcspontját, és aztán csökkenni kezd.

Az ENSZ legújabb jelentése alapján a világ népessége 2100-ra a korábban vártnál 200 millióval kevesebb lesz, mivel a jólét, a csökkenő születési ráták, a hosszabb élettartamok globális elterjedése miatt megállhat az emberiség robbanásszerű növekedése.

World Population Day a világ népessége
A világ népessége az évszázad végére csökkenésnek indulhat / Fotó: Anadolu via AFP

A kétévente közzétett népesedési jelentés, a World Population Prospects legutóbbi kiadása szerint az emberek száma a 2024-es 8,2 milliárdról 2080-ra 10,3-ra fog nőni, mielőtt ez az évszázad végére megfordul, és 10,2 milliárdra csökken.

A demográfiai helyzet nagymértékben átalakult. Néhány országban a születési ráta most még a korábban vártnál is alacsonyabb, és néhány magas termékenységű régióban némileg gyorsabb csökkenést is tapasztalunk 

– magyarázta az eredményt Li Junhua, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekért felelős főtitkárhelyettese a Financial Timesnak.

Az országok több mint felében jelenleg az egy nőre jutó élveszületések átlagos száma már 2,1 alatt van, ami az a szint, ahol a népesség stabil. A jelentésben vizsgált országok közel egyötödében - köztük Kínában, Olaszországban, Dél-Koreában és Spanyolországban - kevesebb mint 1,4 születés jutott egy nőre, amit a szervezet "rendkívül alacsonynak" nevezett. Emiatt a nők világszerte átlagosan egy gyermekkel kevesebbet szülnek, mint 1990 körül.

Fogynak az amerikaiak, egyre kevesebb a gyerek

Új trendek jelentek meg az Egyesült Államok kor- és lakhatási szerkezetében. Kevesebb a gyerek, a fiatalok elköltöznek a Szilícium-völgyből, az idősek pedig feladták a kedvenc lakhelyüket a friss népszámlálási adatok szerint.

Wolfgang Lutz, a bécsi Wittgenstein Demográfiai és Globális Humántőke Központ alapító igazgatója szerint a termékenységi ráta csökkenése valószínűleg a fiatalabb generáció értékváltozásaival függ össze, akik számára „a gyermekvállalás nyilvánvalóan kevésbé fontos a sikeres élet kulcsfontosságú dimenziójaként”, mint a korábbi generációk számára.

A legnagyobb vesztese ennek a folyamatnak Európa lesz: 2100-ra a kontinens népessége a 2020-as csúcsértékhez képest 21 százalékkal fog csökkenni.

Az ENSZ jelentése szerint ráadásul a világ népességének 28 százalékát kitevő 63 államban, köztük Kínában, Németországban és Japánban a népesség mérete 2024 előtt már tetőzött.

Close-up,Of,Parents,Cuddling,Their,Newborn,Baby. a világ népessége
A szuületésszámok visszaesése súlyos társadalmi problémákhoz vezethet Európában / Fotó: Shutterstock

Ez jelentős fordulat ugyanezen jelentés 2022-es kiadásának becslésével szemben, amely szerint a világ népessége a 2080-as évekre 10,4 milliárd főre emelkedik, és 2100-ig ezen a szinten marad. A korábbi kiadások szintén mind a 22. századig tartó folyamatos növekedést jósoltak.

Jó, ha csökken a világ népessége?

Bár a növekedés lelassulása sok ország számára, különösen Európában súlyos gondokat okozhat, és teljes kormányzati és gazdasági rendszer átalakítását sürgeti , az emberiség stabilizálódásának pozitív hatásai is lehetnek.

A népesség csökkenése segíthet az éghajlatváltozás mérséklésében, mivel csökken az olyan szén-dioxid-intenzív tevékenységek iránti kereslet, mint a repülés vagy a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével előállított energia. Szerepet játszhat az erdőirtás csökkentésében is, amelyet gyakran azért hajtottak végre, hogy utat törjenek az élelmiszertermelés, a lakhatás és a foglalkoztatás számára.

Néhány közgazdász, például David Miles, az Imperial College Business School pénzügyi közgazdász professzora kiemelte, hogy a népesség csökkenése csökkenti a lakhatásra, az infrastruktúrára és a szolgáltatásokra nehezedő nyomást. Mások úgy vélik, hogy az országok jobban kihasználhatnák a "hosszú élettartamból származó hozadékot", tőkét kovácsolva az egészségesebb idősebb generációkból.

A munkaképes korú népesség csökkenése és az idősek nagyobb aránya azonban további nyomást gyakorol majd az államháztartásra.

A probléma az, hogy kevesebb munkavállalóval kevesebb a növekedés és kevesebb az adó, miközben a több munkaképtelen idős embernek több gondozást, gyógyszert és jólétet kell biztosítani 

- mondta Charles Goodhart, a London School of Economics professzora. Szerinte emiatt a növekedési trend megfordulása azonnali lépéseket követel a nyugati világ kormányaitól.

Az ENSZ emiatt sürgette a gyors ütemben öregedő társadalmakat, hogy használják a technológiát a termelékenység javítására, az egész életen át tartó tanulás ösztönzésére és a munkával töltött életidő meghosszabbításának lehetőségeinek megteremtésére.

Születésszám: ketyeg az időzített bomba a fejlett világban – ilyen lesz a jövő

Megállíthatatlannak tűnik a társadalmak elöregedése a fejlett világban, ami komoly kockázatokat vetít előre a gazdaságban. A születésszám csökkenésében van, aki időzített bombát lát, más pusztán demográfiai átmenetről beszél.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.