BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 288. napja - Izrael több tucat embert ölt meg a fokozódó gázai bombázásokkal

Több tucat civil és újabb újságíró halt meg az izraeli támadásokban. Izrael egyre mélyebbre nyomul Rafah területén, miközben Katar és Egyiptom próbálják tető alá hozni az újabb tűzszünetet.

Izraeli erők több területet támadtak a Gázai övezetben, legalább 30 palesztin halálát okozva, miközben tankok nyomultak be Rafah mélyebb területeire. A halottak között van Mohammad Abu Jasser helyi újságíró, felesége és két gyermeke is, akiket egy izraeli csapás ért otthonukban, a Gázai övezet északi részén – közölte egy mentős.

Izrael
Izrael több tucat embert ölt meg a fokozódó gázai bombázásokkal / Fotó: AFP

A Hamász által irányított gázai kormányzati médiairoda szerint Abu Jasser halálával október 7-e óta 161-re nőtt az izraeli tűz által megölt palesztin médiamunkatársak száma. 

Az izraeli katonai csapások az elmúlt 24 órában 37 palesztint öltek meg és több házat romboltak le. 

Az Al-Nuseirat táborban, a Gázai övezet középső részén egy többemeletes épületre mért légi csapás több embert megsebesített, köztük két helyi újságírót is – közölték a mentőszolgálatok. Rafahban a helyiek szerint a tankok mélyebbre nyomultak a város északi részeibe. A hadsereg közölte, hogy a csapatok folytatták a műveleteket Rafahban, az elmúlt nap során több fegyverest is megsemmisítettek a város nyugati oldalán található Tel Al-Sultan területén. Közép-Gázában a hadsereg rajtaütéseket hajtott végre a militáns infrastruktúrán – írja a Reuters.

A Katar és Egyiptom által vezetett, az Egyesült Államok által támogatott tűzszüneti erőfeszítések eddig kudarcot vallottak a harcoló felek közötti nézeteltérések miatt, akik egymást okolják a patthelyzetért. 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök két napja váratlanul Rafahba utazott

Netanjahu megismételte, hogy szerinte Izrael biztonságához elengedhetetlen a gázai és az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphi-korridor és a rafahi határátkelő fölötti ellenőrzés megtartása. Netanjahu arról is beszélt, hogy meg kell akadályozni az iszlamista Hamász fegyvereseinek visszatérését az övezet északi részébe.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.