BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több uniós miniszter nem ért egyet Josep Borrell-lel

Több uniós ország külügyminisztere tiltakozott Josep Borrell bojkottja ellen. Spanyolország, Luxemburg, Németország, Franciaország és Hollandia felháborodott azon, hogy a kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelbe hívta össze a külügyminiszterek informális találkozóját Budapest helyett.

Spanyolország, Luxemberug, Németország, Franciaország és Hollandia is felháborodott Josep Borrell tervén, amellyel távol tartaná Magyarországtól az EU külügyminisztereit. Augusztus végén a külügy- és védelmi miniszterek informális gyűlést tartanak, amelynek a helyszínt Magyarország adná a soros elnökség miatt. Josep Borrell viszont azt közölte, hogy a találkozót Brüsszelbe hívja össze, amiért Orbán Viktor találkozott július elején Vlagyimir Putyinnal.

Ursula von der Leyen reelected European Commission president
Több uniós ország nem támogatja Borrell bojkottját / Fotó: Anadolu via AFP

Spanyolország nem támogatja a bojkottokat az Európai Unióban – közölte a spanyol külügyminiszter, José Manuel Albares. Csatlakozott hozzá a luxemburgi külügyi tárcavezető, Xavier Bettel, aki szerint a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Borrell terve nonszensz. Bettel hozzátette, hogy ő mindenképpen Budapestre utazik. A német, a francia és a holland miniszterek is tiltakoztak a terv ellen – írta a Welt.

Több miniszter is jelezte, hogy nem kíván részt venni Josep Borrell augusztus 28–30-ig meghirdetett találkozóján.

Bár a tagállamok ellenzik, hogy Borrell bojkottot hirdessen az unió soros elnöke ellen, az EU végrehajtó testülete más állásponton van. Az Európai Bizottság a múlt héten közölte, hogy nem küldenek biztosokat a budapesti találkozóra, az eseményen csak vezető tisztségviselői szinten vesznek részt. Erről az EB elnöke, Ursula von der Leyen döntött.

Josep Borrell szimbolikus következménynek nevezte a döntését, hogy Budapest helyett Brüsszelbe hívta össze a külügyminisztereket. Ez a főképviselő válasza arra, hogy Orbán Viktor július elején találkozott Vlagyimir Putyinnal.

A magyar álláspont szerint kizárólag Magyarország tette meg azt, hogy a háborúban részt vevő felekkel és a legfontosabb érdekeltekkel egymás után tárgyaljon a békéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.