BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem Kamala Harris lesz Benjámin Netanjahu kedvenc szövetségese

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Joe Biden után a demokrata párt leendő elnökjelöltjével is tárgyalt. Kamala Harris töretlen támogatásáról biztosította az izraeli miniszterelnököt, de azt is kifejtette, hogy jóindulatának a kulcsa a palesztin civilek biztonsága. Az Egyesült Államokban több tüntetés is történt a gázai lakosság mellett, így vélhetően Harris őket akarja a kampánya mögé állítani ezekkel a kijelentésekkel.

Kamala Harris amerikai alelnök „rendíthetetlen támogatásáról” biztosította Izraelt a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel helyi idő szerint csütörtök este folytatott washingtoni tárgyalásán, felszólította azonban a zsidó állam vezetését arra, hogy tegyen többet a palesztinok lakta Gázai övezetben élő civilek védelme, illetve a jelenlegi „katasztrofális” humanitárius helyzet javítása érdekében.

US Vice President Kamala Harris meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in the Vice President’s ceremonial office at the Eisenhower Executive Office Building in Washington, DC, on July 25, 2024. (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP)
Kamala Harris akkor áll ki Izrael mellett, ha megkímélik a palesztin civileket / Fotó: Roberto Schmidt / AFP

A demokraták várható elnökjelöltje a találkozót követő sajtótájékoztatón aggodalmának adott hangot a gázaiak szenvedésének mértéke és a „túl sok ártatlan civil halála” miatt.

Izraelnek joga van megvédeni magát, de nem mindegy, hogy ezt miként teszi. Nem nézhetünk félre e tragédiák láttán. Világossá tettem, hogy komolyan aggódom az ottani szörnyű humanitárius helyzet miatt. És nem fogok hallgatni

– fogalmazott.

Harris egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy a gázai helyzetről alkotott véleményük kialakításában tartsák szem előtt a konfliktus összetettségét és a régió történelmét, azonban a terrorizmust és az erőszakot szerinte egyöntetűen el kell ítélni. „Mindannyian tegyünk meg mindent, amit csak tudunk, hogy megakadályozzuk az ártatlan civilek szenvedését! És ítéljük el az antiszemitizmust, az iszlamofóbiát és a gyűlölet minden formáját!” – mondta.

Közölte továbbá, hogy „reményteli előrelépések történtek” Joe Biden Benjámin Netanjahuval folytatott csütörtöki találkozóján, amelyen a vezetők a gázai tűzszüneti tárgyalások felgyorsításáról, a túszok kiszabadításáról és a konfliktus kiszélesedésének megelőzéséről egyeztettek.

A Fehér Ház beszámolója szerint a találkozón Joe Biden annak fontosságát hangsúlyozta, hogy megvalósuljon a májusban általa bejelentett, többlépcsős tűzszüneti terv, amely elvezethet a még a Hamász kezében lévő összes túsz kiszabadulásához.

Netanjahu a tervek szerint pénteken Floridában találkozik Donald Trumppal, a Republikánus Párt elnökjelöltjével.

Kamala Harris kivonatná az izraeli katonákat Gázából

Kamala Harris alelnök azt nyilatkozta, hogy Izrael teljesen ki fogja vonni hadseregét a túsztárgyalás második szakaszában.

Harris elmondása szerint nagy reményt lát arra, hogy pozitív megállapodás fog születni. Azonban nem mindenki örül annyira az elnökhelyettes szavainak: egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint Harris megnehezíthette egy túszügylet lezárását a kijelentéseivel. Állítása szerint magát Netnajahut is meglepte, hogy személyes beszélgetésük után sajtótájékoztatót tartott.

Izrael hétfő óta újabb hadműveletet folytat Hán Júniszban, miután megtalálták öt túsz holttestét. Az áldozatokat még október 7-én ölték meg a Hamász terroristái, majd a holttesteiket magukkal vitték Gázába. Az IDF közölte: a hírszerzés derítette ki, hogy egy Hán Júnisz alatti alagútban izraeli holtesteket tárolnak, az újabb hadművelet ezért indult meg a város ellen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.