BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
lengyel ukrán Zelenszkij Tusk

Kétoldalú védelemről egyezett meg Ukrajna és Lengyelország

Egyre szorosabb a szövetség a két ország között. A lengyel–ukrán egyezményt azonban a NATO-nak is jóvá kell hagynia.

Lengyelország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával – jelentette be hétfőn Donald Tusk lengyel kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott varsói sajtóértekezletén.

lengyel ukrán Zelenszkij Tusk
Újabb lépéssel erősíti meg szövetségét Lengyelország és Ukrajna / Fotó: AFP

Hasonló megállapodásokat már a világ 19 országa, valamint az Európai Unió (EU) egésze is aláírt Ukrajnával. Volodimir Zelenszkij az egyezmény tartalmáról elmondta: a dokumentum többek között a stratégiai infrastruktúra védelméről, a polgári védelemről, a hírszerzésről, a kibervédelmi együttműködésről és az orosz dezinformáció elleni küzdelemről szól.

Megállapodtunk egy ukrán önkéntes légió lengyelországi kiképzéséről is, amely lehetővé tenné a Lengyelországban tartózkodó ukrán állampolgároknak, hogy részt vegyenek hazájuk védelmében 

– számolt be az ukrán elnök. Emellett fontosnak nevezte a megállapodás azon előírásait, amelyek az Ukrajna ellen irányuló, Lengyelországra is veszélyt jelenthető orosz légitámadások elhárításáról szólnak. Ennek megvalósítási mechanizmusain szakértők dolgoznak – jegyezte meg Zelenszkij.

Tusk ebben a vonatkozásban elmondta: ezeket a mechanizmusokat jóvá kellene hagynia a nemzetközi közösségnek és a NATO-nak, amiről egyeztetni fog a szövetségesekkel.

Annak kapcsán, hogy Zelenszkij Varsóból a NATO kedden kezdődő washingtoni csúcstalálkozójára indul, a lengyel miniszterelnök elmondta: Kijev az értekezleten teljes körű támogatásra számíthat Varsó részéről. Elismerte ugyan, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásához „hosszabb út vezet, mint azt Ukrajna és Lengyelország szeretné”, de a lengyel kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez minél gyorsabban megtörténjen.

Orbán Viktor miniszterelnök békemisszióját azonban Zelenszkij keményen kritizálta. Mint elmondta: nem tudott előre a magyar miniszterelnök kijevi látogatását követő moszkvai útról, és szerinte „lehetetlen, hogy a magyarok közvetítő szerepet töltsenek be”, 

Oroszországot csak az egész világ képes rákényszeríteni tárgyalásokra, szükséges az Egyesült Államok, Kína, az egész EU közvetítése, nem pedig egy államé 

– vélekedett az ukrán elnök.

A sajtókonferencia elején Zelenszkij a hétfői ukrajnai orosz rakétatámadások áldozatairól beszélt, és egyperces csendet kért a jelenlévőktől. Közölte: eddig legkevesebb 28 áldozatról, több mint 100 sérültről tudnak. Aláhúzta: a kijevi gyermekkórházat ért támadás „közvetlen rakétacsapás volt”, nem légvédelmi rakétatörmelék okozta a károkat.

A civil infrastruktúra megtámadása miatt Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte – közölte Zelenszkij.

Közös fegyvergyárakat épít Ukrajna és Lengyelország

A két ország ezzel erősítené meg a frontvonalat és Európa védelmét. A találkozót a lengyel gazdatüntetések miatt rendezték meg, de a háború továbbra is az első számú téma maradt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.