BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megjött a menekültügyi fizetési felszólítás Brüsszelből

Fizetési felszólítást küldött Magyarországnak az Európai Bizottság, ennek értelmében végre kell hajtania az EU Bíróságának ítéletét, és 45 napon belül ki kell fizetnie a menekültügyi pénzbírságot.

Július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak az Európai Bizottság – írja Christian Wiegand szóvivőre hivatkozva a Népszava. A levélben a bizottság egyrészt tájékoztatást kér arról, hogyan kíván megfelelni az idén június 13-án, illetve 2020. december 17-én hozott európai bírósági ítéleteknek, másrészt 45 napos határidőt szab egy 200 millió eurós, vagyis mintegy 78 milliárd forintos bírság kifizetésére. Az ország teljes jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, amely naponta 1 millió euróval emelkedik.

migrans_akcio_rendorseg_police_hatarsertok_hbn_ti_ (10), fizetési felszólítás
A fizetési felszólítás előzménye az Európai Bíróság magyar menekültügyi szabályokkal kapcsolatos ítélete / Fotó: Tóth Imre

Az Európai Bíróság június 13-án szabott ki pénzbírságot Magyarországra, amiért nem teljesítette egyik korábbi ítéletüket. A pénzbírság két részből áll: egyrészt az Orbán-kormánynak az ítélethozatalt követően 200 millió euró átalányösszeget kell fizetnie az EU kasszájába, ezenfelül naponta 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot mindaddig, amíg migrációs és menekültügyi szabályait nem hozza összhangba az uniós elvárásokkal.

A múlt héten kelt bizottsági levél egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel a magyarországi hatóságokat 45 napos határidővel. Ha ezt elmulasztják, akkor az Európai Bizottság újabb felszólítást küld, de már csak 15 napot adva a teljesítésre. 

Ha a pénz továbbra sem érkezik meg, az Európai Bizottság megkezdi a kamatokkal növelt összeg behajtását a Magyarországnak járó uniós támogatásokból.

A napi egymillió eurós bírsággal kapcsolatban az uniós testület egyelőre arról érdeklődik, hogy Budapest miként kívánja a törvényeit összhangba hozni az EU menekültügyi és migrációs jogszabályaival, és a válasz függvényében dönt a további lépésekről. A lap szerint az eljárás hasonló az átalányösszeg behajtásakor követett procedúrához, csak ebben az esetben a Bbizottság először tájékozódik, amit később fizetési felszólítás követ 45 napos határidővel, majd nem teljesítés esetén levonás. A különbség az, hogy 

a napi bírság összege mindaddig emelkedik, amíg a magyarok nem hozzák meg a szükséges törvényeket.

Mint emlékezetes, Orbán Viktor kormányfő júniusban felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a döntést, és azt írta, hogy nem engednek a brüsszeli bürokraták zsarolásának, és úgy fogalmazott: 

ez a végén jobban fog fájni az EU-nak, mint Magyarországnak.

A szaktárca is reagált a példátlan büntetésre: Brüsszel új szintre emelte támadásait Magyarországgal szemben

Felháborító, igazságtalan és elfogadhatatlan – írta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán, miután az Európai Bizottság 200 millió euró büntetés megfizetésére kötelezi Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt. Zsigmond Barna Pál emlékeztetett: Magyarország nem enged Brüsszel zsarolásának, megvédi a határokat és a magyar embereket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.