BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtört az egység: lehet, hogy a demokraták tényleg lecserélik Bident

Először szólalt fel a csere érdekében kongresszusi képviselő a demokrata pártból. Biden szerdán a demokrata kormányzókkal találkozik a Fehér Házban.

A katasztrofálisan sikerült múlt heti elnökjelölti vita után egyre erősödnek a hangok, amelyek Joe Biden amerikai elnök visszalépését követelik a novemberi választáson az elnökjelölti poszttól, ám ezek a hangok mindeddig csak a demokrata párt holdudvarából érkeztek, és a választot tisztviselők kiálltak az elnök mellett.

biden
Biden szereplése a vitán felvetette a kérdést, hogy alkalmas-e továbbra is elnöknek / Fotó: AFP

Megtört a párt egysége

Kedden azonban megtört a jég, és a képviselőház egyik tagja, a texasi Lloyd Doggett nyilvános közleményben szólította fel Bident, hogy hozza meg a fájdalmas és nehéz döntést a visszalépésről – jelenti az AP hírügynökség. A politikus hozzátette, hogy fenntartásainak nyilvánosságra hozatala nem csökkenti az elnök iránti tiszteletét, és nem volt könnyű számára. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Bidennek az ország az első, szemben a republikánus elnökjelölt Donald Trumppal, ezért meg fogja tudni hozni a döntést.

Ugyancsak kedden egy a Fehér Házban dolgozó tisztviselő a Reuters szerint közölte, hogy szerdán az elnök találkozik a demokrata párt kormányzóival, hogy biztosítsa őket alkalmasságáról az elnökjelölti posztra. Azonban a Biden esetleges visszalépéséről szóló találgatások többségében – különösen azokban, amelyek azt feltételezik, hogy ebben az esetben nem Kamala Harris alelnök lesz a párt jelöltje – a demokrata kormányzók valamelyikét tartják esélyesnek arra, hogy szembeszálljon Trumppal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.