BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meloni pártja nemmel szavazott Von der Leyen újraválasztására, de együttműködik vele

Újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének Ursula von der Leyent. Bár az elnöki széket ismét megszerezte, de fontos szövetségesek szavazatait vesztette el a bizottsági elnök. Többek között Giorgia Meloni pártja is nemmel szavazott az újraválasztására. Az olasz miniszterelnök ennek ellenére megígérte, hogy folytatja a közös munkát az EB-vel.

Giorgia Meloni megígérte, hogy továbbra is együttműködik az Európai Unióval és Ursula von der Leyennel, annak ellenére, hogy pártja EP-képviselői nemmel szavaztak a bizottsági elnök újraválasztására.

Meloni
Meloni megígérte, hogy töretlenül folytatják a közös munkát Ursula von der Leyennel / Fotó: AFP

Von der Leyen ugyan elnyerte az Európai Parlament támogatását a második elnöki ciklusának megkezdéséhez, de az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának a szavazatait elvesztette.

Az olasz miniszterelnök elmondta, hogy pártja EP-képviselői azért nem voksoltak Von der Leyen újraválasztására, mivel „módszertani és érdemi” ellenvetéseik vannak az Európai Bizottság elnökével szemben.

Az, hogy nemmel szavaztunk, nem fogja veszélyeztetni az együttműködésünket az Európai Bizottsággal. Az olasz kormány elfogadja Ursula von der Leyen elnökségét, és továbbra közösen dolgozunk majd az Európai Unióért 

– mondta Giorgia Meloni. Hozzátette, hogy minden jót kíván a további munkához, illetve azt is, hogy Róma nagyon sokat vár az unió vezető tisztségviselőitől. Azt is mondta, hogy a szavazáson leadott voksaik semmilyen mértékben nem veszélyeztetik Olaszország EU-ban betöltött szerepét.

Az Olaszország Fivérei (vagy Olasz Testvériség) párt EP-küldöttségének vezetője azt mondta, hogy kénytelenek voltak Ursula von der Leyen ellen szavazni, mivel a bizottsági elnök túlságosan kereste a baloldali pártok, például a Zöldek támogatását. Hozzátette, hogy Von der Leyen programja szerintük nem hordozza a változás valódi üzenetét az EU-ban.

Giorgia Meloni olaszországi politikai riválisai, különösen a Demokrata Párt, élesen kritizálta a miniszterelnököt és pártját az uniós szavazás miatt. Szerintük ezzel Olaszország elszigeteli magát az Európai Unióban.

Az olasz kormánypárt mellett a Fidesz is nemmel szavazott Ursula von der Leyen újraválasztására. Orbán Viktor a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy azért nem támogatták az újabb ötéves elnöki ciklus megkezdését, mivel a bizottsági elnök teljesítménye a testület élén „harmatgyenge” volt. A miniszterelnök szerint egy ötéves periódus alatt az európai embereknek sokkal többet kellett volna kapniuk.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy Von der Leyen az uniós miniszterelnökök „alkalmazottja”, akinek az a dolga, hogy végrehajtsa a kormányfők akaratát. Szerinte az Európai Bizottság elnökének ez nem sikerült.

Egy jobb főtitkárt kellett volna találnunk

– mondta Orbán Viktor.

Európa Ursula von der Leyenhez hű része sorban küldi a gratulációkat

Felsorakoznak Ursula von der Leyen támogatói. Az EP elnöke, a belga miniszterelnök, a Benelux-országok vezetői mind gratulációjukat fejezték ki Ursula von der Leyennek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.