BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlanul Rafahba utazott Benjámin Netanjahu

Előzetes bejelentés nélkül Rafah városba utazott az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu kijelentette, hogy a városban lévő határátkelőt Egyiptom felé izraeli ellenőrzés alá kell vonni.

Váratlanul a Gázai övezetbe, Rafahba látogatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön, ahol megismételte, hogy szerinte Izrael biztonságához elengedhetetlen a gázai és az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphi-korridor és a rafahi határátkelő fölötti ellenőrzés megtartása. Netanjahu arról is beszélt, hogy meg kell akadályozni az iszlamista Hamász fegyvereseinek visszatérését az övezet északi részébe.

Business And Economy In Tel Aviv
Fotó: NurPhoto via AFP

Ismét kijelentette azt is, hogy szerinte az izraeli katonai nyomás segít előmozdítani az október 7-én Gázába hurcolt izraeli túszok visszatérését biztosító egyezményt.

A határsáv feletti izraeli kontroll fenntartása nem szerepelt Izrael az eredeti, Joe Biden amerikai elnök által május 27-én bejelentett javaslatban, melyet a Hamász elfogadott.

Később Netanjahu négy új feltételt jelentett be, és a tárgyalásokon közvetítő amerikai és egyiptomi delegációk jelenleg ezekre keresnek kompromisszumos megoldást.

A szerdai kormányülésen a Moszad vezetője, David Barnea a megállapodás megkötését sürgette. „Hosszú heteket vesz igénybe olyan mechanizmus megalkotása, amely megakadályozná a fegyveresek visszatérését északra. A lányoknak nincs erre idejük” – közölte a  Moszad vezetője a túszként fogva tartott fiatal nőkre utalva. A miniszterelnök ugyanezen a megbeszélésen azt mondta, hogy „az elraboltak szenvednek, de nem halnak meg”, ami felháborodást váltott ki az elhurcoltak családjai körében.

A túszok kiszabadítására vonatkozó megállapodást támogatta a kormányzó Likud párt több minisztere, a keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártja, de a jobboldali Vallásos Cionisták és a Zsidó Erő a koalíció felmondásával fenyegetőzik, ha elfogadják az alkut.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.