BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán új európai frakciója: Fico végre bejelentést tett – sokan nem ezt várták

Amióta Orbán Viktorék zászlót bontottak Bécsben, sokan majdnem biztosra vették, hogy a magyar kollégájával kifejezetten jó, már-már bajtársi viszonyt ápoló Fico átül a Patrióták Európáért frakcióba. Erről idáig nem született döntés. Most azonban igen.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, hétfőn hivatalosan is megalakult az Orbán Viktorhoz köthető új európai pártcsalád, a Patrióták Európáért.

Fico
Orbán új európai frakciója: Fico végre bejelentést tett – sokan nem ezt várták / Fotó: Robert Fico / Facebook

A szuverenista tömörüléshez eddig 12 ország 84 képviselője csatlakozott, ezzel pedig máris az Európai Parlament harmadik legerősebb politikai közössége lett. De további bővülés is napirenden van: a legfrissebb, hogy a lengyel jobboldali szövetség, a Szabadság és Függetlenség Konföderáció képviselőinek egy része is beléphet, ami konkrétan két új helyet jelentene a Patrióták Európáért frakciónak.

Hivatalos megerősítése ennek az esetleges fejleménynek még nincs, azonban egy másik, régóta emlegetett lehetséges csatlakozó párt vezetője most bejelentést tett. Nem másról van szó, mint

a szlovák Smer-SD-ről és annak elnökéről, Robert Fico szlovák miniszterelnökről.

Amióta Orbán Viktorék zászlót bontottak Bécsben, sokan majdnem biztosra vették, hogy a magyar kollégájával kifejezetten jó, már-már bajtársi viszonyt ápoló Fico átül az új frakcióba. Erről azonban döntés még nem született. Most azonban igen.

Orbán új európai frakciója: Fico végre bejelentést tett

Az ellene elkövetett merényletből lassacskán felépülő szlovák miniszterelnök a közösségi médiában osztott meg egy videót, amelyben arról beszél, hogy a Smer európai parlamenti képviselői valószínűleg egyetlen frakciónak sem lesznek a tagjai.

Fico elmondta, hogy a Smer-SD nem ért egyet a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D, az ideológiai irány szerint ide tartoznának a szlovák kormánypártok – a szerk.) európai parlamenti képviselőcsoport számos álláspontjával, éppen ezért a szlovák képviselők nem szeretnének közöttük ülni.

Ennek előzménye, hogy az S&D 2023 októberében felfüggesztette a Smer-SD tagságát értékrendbeli különbségekre hivatkozva, illetve hogy a szlovák belpolitikában összeálltak a jobboldali Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). Fico a videóban közölte, a Smer-SD feltételeket támaszt annak kapcsán, hogy egyáltalán visszatérjen-e az európai szocialisták közé. A legfontosabb a párt és képviselői szuverén pozícióhoz való joga olyan területeken, mint

  • az ukrajnai háború
  • vagy a migráció.

Ha ezt nem kapják meg, a továbbiakban nem érdekli őket a tagság visszaállítása, és inkább függetlenek maradnak az Európai Parlament következő ciklusában. Miután mind az ukrán háború, mind a migráció kérdését a Smer-SD igen hasonlóan látja, mint a Patrióták Európáért frakció, ezért ismételten logikusnak tűnne az összeállásuk. Csakhogy Robert Ficónak erre is volt egy mondása: úgy fogalmazott, hogy a Smer-SD nem csatlakozik olyan csoporthoz, amelynek „semmi köze”  a baloldali politikához és a szociáldemokráciához.

Mindenesetre a következő néhány nap még tartogathat meglepetéseket. Az Európai Parlament meglévő vagy új frakcióinak július 15-ig, azaz hétfőig kell bejelenteniük a nevüket és összetételüket. Majd július 16–19. között megtartják az új Európai Parlament alakuló plenáris ülését Strasbourgban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.