BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 884. napja – az EU elkezdte küldeni a lefoglalt orosz pénzeket Ukrajnának

The,Concept,Of,Support,In,A,Military,Conflict.,Solidarity.,Politics.
Összefoglaló:

Az Európai Unió pénteken bejelentette, hogy elérhetővé teszi Ukrajna számára az első olyan támogatást, amely a lefoglalt orosz vagyontárgyakból származik. A támogatás első részlete összesen 1,5 milliárd eurót (mintegy 586 milliárd forint) tesz ki – derült ki az Európai Bizottság (EB) pénteki közleményéből. Ezeket az orosz eredetű pénzeket az Euroclear július 23-án bocsátotta az EB rendelkezésére.

The,Concept,Of,Support,In,A,Military,Conflict.,Solidarity.,Politics.
lefoglalt orosz vagyon
orosz-ukrán háború
Hamarosan megérkezik Kijev számlájára a lefoglalt orosz vagyon első részlete / Fotó: Shutterstock

Az összeget az ukrán katonai képességek fejlesztésére, valamint az ország újjáépítésének támogatására fogják felhasználni.

Az orosz központi bank EU-ban tartott eszközeinek zárolására az orosz–ukrán háború kitörése után Moszkvára kivetett uniós szankciók keretében került sor.

Az Európai Bizottság javaslatai alapján az Európai Tanács 2024 februárjában döntött arról, hogy az orosz központi bank lefoglalt eszközeit és tartalékait birtokló intézmények nem használhatják fel a szankciók miatt felhalmozódó forrásokat, és az uniós szereplők sem rendelkezhetnek az ebből származó nettó bevételekről.

Ezt követően az Európai Bizottság márciusi javaslatai alapján az Európai Tanács 2024. május 21-én fogadta el azokat a jogi aktusokat, amelyek lehetővé teszik e nettó nyereség Ukrajna javára történő folyósítását, és Kijev számára a felhasználását.

Nem az Európai Unió az első, aki így dönt. Az Amerikai Egyesült Államok már tavaly májusban bejelentette, hogy egyes orosz oligarchák lefoglalt vagyonának felhasználásával támogatja Ukrajnát.

Lassan, de szorul a hurok az orosz cégek nyaka körül – egyre nehezebben mennek az utalások

Míg Vlagyimir Putyin orosz elnök mindent megtesz azért, hogy valóban ne szigetelődjön el, május óta húsz külföldi politikai vezetővel találkozott, a gazdasági társaságok már nincsenek ilyen könnyű helyzetben. Immár az Oroszországgal még kereskedelemet folytató országok helyi bankjait is tépázzák az úgynevezett másodlagos szankciók, azaz már a Kínába vagy éppen Törökországba utalandó pénzekre is egyre erősebben „nyomnak rá” az általánosan nehéz gazdasági helyzet miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.