BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli: Vitézy Dávid újabb esélyt kapott a főpolgármesterségre – Karácsony Gergely nem biztos, hogy győzött

Totális fordulat a főpolgármester-választásban. Mégsem lehet százszázalékosan kijelenteni, hogy Karácsony Gergely Budapest következő főpolgármestere.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria főpolgármester-választásról szóló múlt heti döntését – jelentette be Vitézy Dávid néhány perce a közösségi oldalán.

Vitézy Dávid
Karácsony Gergely
Rendkívüli: Vitézy Dávid újabb esélyt kapott a főpolgármesterségre – Karácsony Gergely nem biztos, hogy győzött / Fotó: AFP

Az eddig vesztesnek hitt főpolgármester-jelölt bejegyzéséből kiderült, hogy nemcsak ő fordult Alkotmánybírósághoz a döntés miatt, hanem Karácsony Gergely is. „Értékelve mind az általam benyújtott alkotmányjogi panaszt, mind Karácsony Gergely tegnapi alkotmánybírósági beadványát, a választási eljárásról szóló törvény szerinti jogkörében alaptörvény-ellenessége miatt az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria főpolgármester-választásról szóló múlt heti döntését” – közölte.

Karácsony Gergely nem tűnik túl boldognak. Nem sokkal ezelőtt azt írta a Facebook-oldalán, hogy 

Vitézy Dávid nem tud belenyugodni a vereségébe.

„Nem baj. Legalább újfent kiderült, hogy Vitézy Dávid a Fidesz kitartottja. Én türelmesen kivárom az ámokfutásának végét” – fogalmazott.

Mi történik most, ki Budapest főpolgármestere?

Mindenesetre Karácsony Gergely szerint a főpolgármester-választást megismételni már nem lehet, hiszen a törvény szerint ennek utolsó lehetséges időpontja holnapután, június 7-én vasárnap lenne. A Kúriának azt kell mérlegelnie az alkotmánybírósági határozat után, hogy szolgáltatott-e bizonyítékot arra Vitézy Dávid, hogy az érvényes szavazatok számlálása során az eredményre kiható jogsértés történt. 

Ha igen, akkor nyolc nap alatt a Kúria maga fogja a választási irodák segítségével újraszámolni az összes, 782 ezer érvényes szavazólapot. Ha nem, akkor részletesebb indokolással helybenhagyja a főpolgármester-választás eredményét, amelynek alapján tehát Karácsony Gergely a győztes 41 szavazatnyi különbséggel Vitézy Dáviddal szemben. Egy biztos: a rendkívül szoros eredmény nyomán

az összes főpolgármester-jelöltre leadott szavazat újraszámlálásának indokoltságáról is újból döntenie kell a Kúriának.

Vitézy arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság most a Kúria újbóli döntését írta elő a benyújtott bizonyítékok újbóli értékelésével,

  • mind a IV. és VII. kerületben történt, a szavazással összefüggő visszásságok,
  • mind egy teljes, az érvényes szavazatokra is kiterjedő újraszámlálás vonatkozásában.

„Karácsony Gergely főpolgármester egy hete független magyar bíróságként jellemezte a Kúriát, bízom benne, hogy a mai döntés nyomán következő újabb kúriai eljáráshoz is hasonló higgadtsággal viszonyul majd. Magam részéről biztosan így fogok, és türelemmel várom a Kúria újbóli eljárását és döntését” – szögezte le.

Egyúttal azt is kijelentette, hogy bárhogy is dönt a Kúria a megismételt eljárásában az Alkotmánybíróság mai döntése nyomán, a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként így létrejövő, végleges jogerős eredményt „természetesen el fogom fogadni, ahogy ezt a választás estéje óta következetesen mondom”.

Vagyis bár sokszor leírtuk már, most valóban egyetlen döntésre vagyunk attól, hogy végeredményt lehessen hirdetni a főpolgármester-választásról. Addig viszont nem lehet százszázalékosan kijelenteni, hogy Karácsony Gergely Budapest következő főpolgármestere.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.