BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Donald Tusk szerint Németországnak az európai védelem élére kell állnia

Varsóban találkozott egymással a lengyel miniszterelnök és a német kancellár. Donald Tusk szerint Németországnak kell az Európai Unió élére állnia. Scholz kárpótlást ígért a második világháború áldozataiért.

Németországnak az európai közös biztonság vezető államává kell válnia – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök a két ország közötti kormányközi tárgyalások után Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékozóján kedden Varsóban. Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Lengyelország biztonsága egyben Németországé is.

Poland's PM Donald Tusk Hosts German Chancellor Olaf Scholz
Varsóban találkozott Donald Tusk és Olaf Scholz / Fotó: NurPhoto via AFP

Ez azt jelenti, hogy mi (Lengyelország és Németország) vezető szerepet kívánunk játszani a NATO keretében a Baltikum térségében és az EU keleti határvidékének a védelmezésében

– tette hozzá a kancellár.

A franciaországi parlamenti választásokra utalva Donald Tusk kiemelte, hogy a „növekvő nacionalizmus megfékezése érdekében” az Európa-barát politikusoknak határozottan kell fellépniük a szavazókat aggasztó kérdésekben, így az illegális bevándorlás ügyében.

Olaf Scholz bejelentette, hogy 

Németország kárpótlásban kívánja részesíteni Lengyelország második világháborús náci megszállásának még élő, mintegy 40 ezer áldozatát.

EU-csúcs: a neheze most jön Ursula von der Leyenéknek

Az Európai Tanács jóváhagyta Von der Leyen elnökségét. Az EU-csúcs volt a könnyebb része a dolognak, a parlamenti szavazás azonban pengeélen táncol.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.