BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Már tüzet is okoztak az észak-koreai szemétbombák

Először találták el az elnöki hivatal környékét és egy amerikai katonai bázist.

Észak-Korea 24 óra alatt félezer szeméttel töltött hőlégballont küldött a déli légtérbe, ami szöuli illetékesek szerint fennakadásokat okozott a légi közlekedésben és tüzet egy lakóépület tetején.

A legtöbb északi szemétbomba papír- és műanyaghulladékot tartalmaz / Fotó: AFP

A szemétbombázás újabban része a phenjani propagandakampánynak, miután délről rendszeresen hasonló módszerekkel küldenek északra röplapokat, gyógyszert, többnyire fájdalomcsillapítót, pénzt és K-pop-videókkal, valamint tévédrámákkal teli pendrive-okat – emlékeztetett tudósításában a Reuters. Az utóbbiak be vannak tiltva Észak-Koreában, a birtoklásukért halálos ítélet jár.

Szöul válaszképpen megkezdte a határra telepített hangosbemondókon keresztül a propagandakampányt, és felfüggesztette az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség enyhítéséről szóló megállapodást.

Két órán keresztül állt a légi közlekedés

A szemétbombák miatt szerda este két órán keresztül nem szálltak fel és le gépek a szöuli Kimphói nemzetközi repülőtéren, ahol évente átlagosan 24,5 millió ember fordul meg.

A commuter looks at North Korean confectionary packaging suspected to be from trash balloons sent from North Korea while waiting at a bus stop in Seoul on July 24, 2024. North Korean sweet wrappers and packets of crackers and other snacks made at a factory once visited by leader Kim Jong Un were found by AFP reporters on Seoul streets on July 24. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Cukorkapapírral bombázzák az északiak a délieket / Fotó: AFP

Kjonggi tartományban, ahol Szöul is található, kigyulladt az egyik ballon egy lakóház épületének tetején, de a tűzoltók idejében közbeavatkoztak. A dél-koreai hadsereg szerint ugyanis 

néhány ballont olyan időzített szerkezettel szereltek fel, amely tüzet okozhat.

„A szemétballonokhoz időzítő van csatlakoztatva, amelynek hatására egy bizonyos idő elteltével a ballonok kipukkadnak és szétszórják a szemetet” – magyarázta sajtótájékoztatóján Lee Szungdzsun, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának szóvivője.

Szemétbombázás érte az elnöki hivatalt is

A csütörtökön földet ért 480 léggömb többnyire papír- és műanyagszemetet tartalmazott – tette hozzá, vagyis gyúlékony. Egy nappal korábban több közülük az erősen védett elnöki hivatalt és rezidenciát is magában foglaló ingatlanon, valamint a közeli amerikai katonai bázison zuhant le – ez most fordult elő először, bár az NBC News tudósítása szerint május közepe óta több ezer szemétbombát küldtek északról.

A pedestrian walks along a pavement past pieces of North Korean food packaging, sweet wrappers and paper suspected to be from trash balloons sent from North Korea, in Seoul on July 24, 2024. North Korean sweet wrappers and packets of crackers and other snacks made at a factory once visited by leader Kim Jong Un were found by AFP reporters on Seoul streets on July 24. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Időzítőket tesznek a szemétbombákra, hogy egy idő után szétrobbanjanak / Fotó: AFP

A vezérkar nem állítja, hogy az elnöki hivatal közelében landolt szemétbombákat célzottan irányították, valószínűbb, hogy egyszerűen csak a szél sodorta oda őket. 

Bár időben észlelték, lelőni nem merték, mert nem tudták, hogy mit tartalmaznak,

és el akarták kerülni a nagyobb károk okozását.

A CBS News értesülése szerint azonban az amerikai bázis működését kissé megzavarta a szemétbombázás, néhány kaput lezártak, megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket, és elhalasztottak tervezett eseményeket.

Éleződik a feszültség

A „támadás” alá vett jongszani bázis volt korábban a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők főhadiszállása, de a legtöbb katonát áttelepítették a délebbre lévő Camp Humphreys bázisra.

A jongszani bázis nem számít amerikai felségterületnek, így 

Phenjan nem intézett támadást az Egyesült Államok ellen a ballonokkal.

Annak viszont egyértelmű jele, hogy fokozódik a feszültség a félszigeten. A dél-koreai hadsereg szerint az északiak hónapok óta telepítenek aknákat és egyéb akadályokat, valóságos pusztaságot hoznak létre a déli határon, és az sem rettenti el őket, hogy több baleset is történt közben.

Műholdfelvételek tanúsága szerint az északiak építenek egy falszerű struktúrát is a határ mentén.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.