BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 869. napja – Ukrajna új békecsúcsot akar, de még az amerikai elnöki választások előtt

null
Összefoglaló:

Miután a svájci békekonferencián nem sikerült elérni a kitűzött globális célokat, Ukrajna most újabb találkozót szeretne, de még a novemberi amerikai elnökválasztások előtt, ugyanis attól tartanak, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén hátrányos helyzetbe hozná Ukrajnát. Beszámolók szerint a második békecsúcson már Oroszország is részt venne, legalábbis meg lenne hívva.

Ukrajna, Svájc, Zelenszkij
Ukrajna új békecsúcsot akar még az amerikai elnöki választások előtt / Fotó: AFP

Júniusban mintegy 90 ország vett részt a Svájcban tartott ukrán békekonferencián és az új találkozó is ezt a létszámot szeretné elérni. Ez a legutóbbi konferencia korántsem volt sikeresnek nevezhető, ugyanis többen, köztük Kína is szót emelt az ellen, hogy Oroszországot, a másik háborús felet egyáltalán meg sem hívták – írja a Bloomberg. Az sem segített, hogy végül több ország sem akarta aláírni a zárónyilatkozatot – közülük többen egyetértettek Kínával, hogy Oroszország jelenléte nélkül nem lehet háborús béketárgyalást folytatni.

Ukrajna most azért sürgetheti az újabb békecsúcsot, mert fél Donald Trump következő elnökségétől,

ugyanis, ha a republikánus jelöltet megválasztják, akkor megcsappanhat az amerikai támogatás. Trump korábban már többször hangoztatta, hogy neki elég lenne 24 óra az orosz–ukrán háború lezárásához. Azt már egy ukrán tisztviselő is megerősítette, hogy mindenképpen a novemberi elnökválasztások előtt szeretnék az új találkozót. A nyugati szövetségesek képviselői szerint nem szabad kapkodni, minden találkozót körültekintően kell megszervezni, világos céllal és elvárásokkal. Az amerikaiak viszont koránt sincsenek meggyőződve arról, hogy most tető alá lehetne hozni egy olyan orosz–ukrán béketárgyalást, ahol konstruktívan jelen van mindkét fél.

Van, aki nem aggódik Trump miatt

Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár szerint az Egyesült Államok erős szövetséges marad, még Donald Trump elnöksége alatt is, mivel Washingtonnak is biztonsági érdeke fűződik egy erős NATO-hoz. A vezető szerint az Egyesült Államokban a NATO-val kapcsolatban megfogalmazott kritika soha nem a szövetséggel szemben hangzott el, hanem olyan tagállamokkal szemben, amelyek nem járultak hozzá megfelelő mértékben a kollektív védelemhez.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.