BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A frászt hozta az USA-ra Oroszország és Kína

Az amerikai légtérbe nem léptek be, de vészesen megközelítették az orosz és a kínai hadsereg bombázó repülőgépei. Az amerikai védelmi miniszter közölte, hogy kínai katonai repülő még soha nem közelítette meg az USA légterét, ráadásul korábban arra sem volt példa, hogy orosz vadászgépekkel együtt repüljenek. Lloyd Austin szerint az eset azt jelentheti, hogy Peking és Moszkva között sokkal szorosabb a kapcsolat, mint eddig hitték.

Aggodalmat keltőnek nevezte az USA védelmi miniszter Kína és Oroszország légierejének közös járőrakcióját Alaszka közelében csütörtökön.

Jens Stoltenberg - Llyod Austin joint press conference
USA
Oroszország
Kína
Az amerikai védelmi miniszter példátlannak nevezte az orosz és kínai gépek merészségét / Fotó: Anadolu via AFP

Lloyd Austin újságírók előtt arra reagált, hogy az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) szerdán bemért két orosz Tu-95-ös, nagy hatótávolságú bombázót és két kínai H-6 bombázót.

Az orosz és kínai katonai járműveket amerikai és kanadai vadászgépek észlelték.

A Pentagont vezető miniszter hangsúlyozta, hogy az idegen repülők nem léptek be az amerikai légtérbe, végig nemzetközi területen maradtak, ugyanakkor a fejleményt aggodalmat keltőnek nevezte, mert összefügg a két ország közeledésével, illetve azzal, hogy Kína támogatást nyújt Oroszország Ukrajnában viselt háborújához.

Első alkalommal fordult elő, hogy az orosz és a kínai légierő gépei együtt mutatkoztak Alaszka partjai közelében, és első alkalommal jelent meg kínai bombázó az Egyesült Államok alaszkai légtérvédelmének megfigyelési zónájában.

Az Egyesült Államok nem tudta növelni a Patriot rakéták gyártását Japánban

Több évbe telhet, mire az USA a korábban közölt terveknek megfelelően növelni tudja a Patriot rakéták gyártási kapacitását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.