BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Megint vétózott Magyarország – megszólalt az EU-vezető

Magyarország vétója miatt nem az Európai Unió tagállamai, hanem csak a leköszönő külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell helyteleníti, hogy a héten az izraeli törvényhozás határozatban utasította el a független Palesztin Állam létrehozását.

Magyarország vétója miatt nem az Európai Unió tagállamai, hanem csak a külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell helyteleníti, hogy a héten az izraeli törvényhozás határozatban utasította el a független Palesztin Állam létrehozását.

magyar vétó, Josep Borrell
A magyar vétó miatt Josep Borrell a saját nevében adott ki közleményt / Fotó: AFP

Az Index beszámolója szerint Borrell közleményben utasítja el az izraeli törvényhozás, a knesszet döntését.

Az EU leköszönő külügyi főképviselője azt írja, ez szembemegy a nemzetközi közösség konszenzusával, miszerint a Közel-Keletre hosszú távú békét és biztonságot a kétállami megoldás hozna. Úgy véli, a palesztinoknak és az izraelieknek egyenlő joguk van 

  • biztonságban, 
  • méltóságban és 
  • békében élni.

A 77 éves spanyol politikus kiemelte, az Európai Unió nem ismeri el az 1967-es határok változásait – azaz az izraeli expanziót –, hacsak a két felek abban meg nem állapodnak. Kijelentette: az EU továbbra is aktívan fog dolgozni a nemzetközi és regionális partnereivel, hogy a béke elérését szolgáló politikai folyamatot újraélesszék, amihez szerinte a palesztin államisághoz vezető út kulcsfontosságú.

A palesztin nép számára nincs remény, nincs horizont, ami csak tovább mélyíti a konfliktust

– zárul a közlemény. 

Az Euronews egy név nélküli magas rangú uniós diplomatára hivatkozva arról cikkezik, hogy bár 

a közlemény szövegében 26 tagállam is egyetértett, Magyarország viszont ellenezte, és ezért egyedüliként megvétózta azt.

Mint arra a lap emlékeztet, nem ez az első alkalom, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háború tavaly október 7-i kitörése óta a magyar kormány egyedüliként ellenez egy közleményt vagy határozatot: egyedüliként blokkolta a közös EU-nyilatkozatot is például, amelyben arra szólították volna fel Izraelt, hogy ne támadja meg a Gázai övezet déli részén lévő, több százezer menekültnek menedéket nyújtó Rafahot.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.