BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
atomerőmű

Tovább romlott a zaporizzsjai atomerőmű biztonsága

Aggódik a Nemzetközi Energiaügynökség. A katonai tevékenység ismét fokozódik Zaporizzsja, a legnagyobb európai atomerőmű közelében.

Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű biztonsága romlott a szombati dróncsapás után – figyelmeztettek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megfigyelői. 

atomerőmű
Füst szállt fel az atomerőmű hűtőtornyából hétfőn / Fotó: AFP

Szombaton egy drón robbant fel az alapvető fontosságú hűtővíztavak közelében, mintegy 100 méterre az erőmű áramellátását biztosító egyetlen megmaradt 750 kilovoltos vezetéktől – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (NAÜ) megfigyelőinek közleményében. 

Ismét a zaporizzsjai atomerőművet fenyegető nukleáris biztonsági és védelmi veszélyek eszkalálódását látjuk

– hívta fel a figyelmet Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója. „Továbbra is nagyon aggódom, és ismételten maximális önmérsékletre szólítok fel minden oldalt” – tette hozzá.

A NAÜ meglátogatná az atomerőművet

A katonai tevékenység ismét fokozódik Zaporizzsja, Európa legnagyobb atomerőműve közelében. Oroszország 2022 márciusában foglalta el a létesítményt, nem sokkal azután, hogy teljes körű inváziót indított szomszédja ellen. Azóta az erőművet lekapcsolták az ukrán áramhálózatról.

Grossi megbeszéléseket folytatott tisztviselőkkel az Oroszországon belüli, működő atomerőmű közelében zajló harcokról is, és felajánlotta, hogy meglátogatja a létesítményt 

– közölte a NAÜ. Az ukrán erők ebben a hónapban meglepetésszerű behatolást indítottak a kurszki határvidékre, és több tucat falut és várost foglaltak el a második világháború óta az első külföldi katonai beavatkozás során Oroszországban.

Az ukránok Kurszk felé törnek előre

Vasárnap Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka közölte, hogy az ország erői újabb hidat támadtak Kurszk térségében, miközben Kijev igyekezett előnyét tovább növelni. Az elmúlt nap folyamán több mint 1700 embert evakuáltak az Ukrajnával határos Kurszk környéki területekről – jelentette a TASZSZ hírügynökség az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumára hivatkozva.

Az ukrán erők az éjszaka folyamán egy üzemanyagraktárt is megtámadtak az oroszországi Rosztov régióban a katonai hírszerzés és a fegyveres erők közös műveletében. Az orosz légvédelem visszaverte a dróntámadásokat, de a lehulló törmelékek tüzet okoztak egy üzemanyagraktárban az ipari raktáraknál – közölte a Rosztovi terület kormányzója. Áldozatok nem voltak.  

Miközben az ukrán csapatok tovább nyomultak Kurszk felé, a Kreml erői folytatták offenzívájukat Ukrajna keleti frontvonalán. A kijevi csapatokra a legnagyobb nyomás Donyeck térségében nehezedik, mivel Oroszország megpróbál újabb területeket szerezni Pokrovszk, Toretszk és Csasziv Jar városok közelében – derül ki az ukrán vezérkar közleményéből.

A Bloomberg összefoglalója szerint az elmúlt héten Oroszország több mint 40 rakétával, 750 siklóbombával és 200 robbanóanyaggal megrakott drónnal támadta Ukrajnát – közölte Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap a Telegramon közzétett nyilatkozatában.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.