BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 328. napja – Izrael egy mecsetben csapott le egy Iszlám Dzsihád-parancsnokra

Folytatódik az izraeli razzia Ciszjordániában, melyet többnaposra terveznek, így a héten még több bevetés várható. Izrael nem közöl hivatalos adatokat a razziáról, de több hírügynökség is úgy tudja, hogy a szerdai tíz palesztin áldozat után, csütörtökön öt terroristát semlegesített a hadsereg.

Az izraeli hadsereg (IDF) az éjszaka során megölt öt palesztin fegyverest, akik egy mecsetben bújtak el a ciszjordániai Tulkarem városában, köztük volt egy helyi terrorista vezető is – derül ki a katonaság, a rendőrség és a Shin Bet közös tájékoztatásából. Az IDF nagyszabású hadműveletet indított tegnap Tulkaremben, és a katonák a városban, valamint a Tubas közelében lévő Far’a menekülttáborban is bevetésre mentek.

Izrael, hadsereg, IDF
Izrael egy mecsetben csapott le egy Iszlám Dzsihád-parancsnokra / Fotó: AFP

A hadművelet során 11 palesztin vesztette életét, így a halálos áldozatok száma mostanra 16-ra emelkedett. Tulkaremben a határrendőrség Yamam elit terrorelhárító egységének katonái összecsaptak egy fegyveres csoporttal, akik a hírszerzési adatok szerint egy mecsetben rejtőztek el. Az összecsapásban öt palesztin fegyveres meghalt, és egy izraeli Yamam-tiszt könnyebben megsérült – írja a The Times of Israel. 

A halottak között van Muhammad Jaber, akit a palesztin média korábban a Palesztin Iszlám Dzsihád helyi szárnyának parancsnokaként azonosított a tulkarembeli Nur Shams táborban.

A Shin Bet közlése szerint Jaber több terrortámadás megtervezésében és irányításában vett részt, beleértve egy Amnon Muchtar nevű izraeli meggyilkolását is egy júniusi támadás során. Az izraeli erők egy másik terrorista gyanúsítottat is letartóztattak a hadművelet során. A palesztin média az elfogott személyt Mohammed Qassas néven azonosította, aki szintén a Palesztin Iszlám Dzsihád helyi szárnyának tagja Tulkaremben.

Izrael nem kíméli az Iszlám Dzsihádot

Az izraeli hadsereg bejelentette szerdán, hogy likvidálta Szíriában az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista terrorszervezet több tagját. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat szerint 

a légicsapás a libanoni határ közelében végzett négy emberrel 

– három palesztinnal és egy libanonival –, akik ugyanabban a gépkocsiban utaztak. Maga az Iszlám Dzsihád azt közölte, hogy három embere halt meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.