BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 908. napja – Zelenszkij: a Kurszk-régióból ütközőzónát kell csinálni, az állítja meg az oroszokat

Az ukrán elnök bejelentette, hogy Oroszország megállításának egyetlen módja, hogy a Kurszk-régióból ütközőzónát csinálnak, így meggátolják a határon túli orosz támadásokat. Zelenszkij újra felhívta szövetségesei figyelmét arra, hogy Moszkva minél gyorsabb visszaszorítása miatt az ő segélyeikre is szükség van. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

A Kurszk-régióban indított katonai művelet célja egy ütközőzóna kialakítása, amely megakadályozza Moszkva további határon átnyúló támadásait – jelentette be Volodimir Zelenszkij egy az X-re is feltett videóban. Ez volt az első alkalom, hogy Zelenszkij egyértelműen nyilatkozott a művelet céljáról, amelyet augusztus 6-án indítottak. 

Ukrainian President Volodymyr Zelensky poses after an interview for French media including AFP in Rivne on July 30, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine.A (Photo by Genya SAVILOV / AFP), Zelenszkij: a Kurszk régióból ütközőzónát kell csinálni, az állítja meg az oroszokat
Zelenszkij: a Kurszk-régióból ütközőzónát kell csinálni, az állítja meg az oroszokat / Fotó: Genya Savilov / AFP

„Ma jó és szükséges eredményeket értünk el az orosz felszerelések megsemmisítésében Dzserzsinszk közelében. Mindez több mint egyszerű védelem Ukrajna számára. Ez az elsődleges feladatunk a védelmi műveletek során: minél több orosz hadipotenciál megsemmisítése és a maximális ellentámadások végrehajtása” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök esti videóüzenetében nemzetközi szövetségeseihez is fordult, sürgetve a harctéri katonai felszerelések szállításának felgyorsítását: 

Arra van szükségünk, hogy a partnereinktől gyorsabban érkezzenek az ellátmányok. Ez a határozott kérésünk. A háborúban nincs vakáció. Döntésekre van szükség, ahogy az ígért segélycsomagok időben történő logisztikájára is. Ezt különösen az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország figyelmébe ajánlom.

Hidakat rombolnak a behatoló ukránok

Zelenszkij nyilatkozata ugyanazon a napon hangzott el, amikor az ukrán hadsereg közzétett egy videót, amelyen állításuk szerint megsemmisítettek egy kulcsfontosságú hidat Kurszkban. Ez már a második híd, amelyet kevesebb mint két hét alatt megtámadtak. 

A hidak megsemmisítése megzavarhatja az orosz ellátási útvonalakat, és jelezheti, hogy az ukrán csapatok hosszabb távra tervezik megerősíteni pozícióikat – írja az Euronews. Kijev azt is reméli, hogy a művelet megváltoztatja a több mint két éve tartó konfliktus dinamikáját. Ugyanakkor az ukrán tisztviselők többször is hangsúlyozták, hogy a művelet célja nem Oroszország megszállása.

Moszkva tagadja a tárgyalásokat, a fehérorosz hadsereg harmada is a határra vonult

Oroszország vasárnap cáfolta azt a hírt, amely szerint a Kurszki terület elleni ukrán akció miatt meghiúsultak volna a Kijevvel folytatott tárgyalások az energetikai célpontok elleni támadások leállításáról, mondván, soha nem is voltak ilyen tárgyalások. 

A tűzszünet esélyei így ismét nullára csökkentek.

„Senki nem szakított meg semmit, mert nem volt mit megszakítani” – zárta rövidre a kérdést Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. – Oroszország és a kijevi rezsim között sem közvetlen, sem közvetett tárgyalások nem folytak a polgári kritikus infrastruktúra létesítményeinek biztonságáról” – tette hozzá.

Eközben Minszk hadseregének egyharmadát az ukrán határra küldte, mivel Ukrajna több mint 120 ezer katonát állomásoztat a másik oldalon. Azt nem közölték, hogy pontosan hány emberről van szó, de a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének 2022-es jelentése szerint a fehérorosz hadseregnek mintegy 48 ezer tagja van, a határőrség pedig 12 ezer fős. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.