BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán cégek azért küzdenek, hogy ne haljon meg mindenki a fronton

Orbánnal érvel Zelenszkij párttársa, miért fontosabb mindennél a hadkötelezettség

A legnagyobb ukrán vállalkozások által a parlament elé terjesztett törvényjavaslat lehetővé tenné a vállalatoknak, hogy havi 20 ezer hrivnya, nagyjából 175 ezer forint katonai díjat fizessenek munkavállalóként, hogy megvédjék őket a sorkatonaságtól. A második törvényjavaslat azt javasolja, hogy mentesítsenek minden ukrán férfit, aki 36 500 hrivnyát meghaladó keresettel rendelkezik.

Bucsa, 2022. december 23.
Nemzeti zászlót tartanak a koporsó felett a bajtársukat, Dmitro Kiricsenkót temető ukrán katonák a Kijev közelében fekvő Bucsában 2022. december 23-án. A 33 éves katona az orosz erőkkel vívott harcokban esett el a Donyecki területen.
MTI/EPA/Roman Pilipej
Fotó: Roman Pilipej

A Financial Times cikke szerint a két javaslat nagy vitát váltott ki, hogy mi legyen előbb, a gyár vagy frontvonal, gazdaság vagy háború. Az ukrán nagyvállalatok szerint a rendszer megváltoztatása elengedhetetlen a gazdaság védelme érdekében, és lehetővé teszi Ukrajnának, hogy finanszírozza fegyveres erőit. 

Mozgósíthat egymillió embert, de ha nem rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal a felszerelésükhöz, akkor nincs háború”

– mondta Dmitro Natalukha, a parlament gazdasági bizottságának vezetője, az egyik törvényjavaslat szerzője.

A Mandiner szemléje szerint a két és fél éve indult háborúban az ukrán cégek a dolgozók 10-20 százalékát vesztették el a kivándorlás vagy a hadkötelezettség miatt. Ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor 895 ezer férfi mentesülhet a katonai szolgálat alól, és 200 milliárd hrivnya folyhat be az ukrán hadsereghez. 

Ez olyan pénz, ami nem attól függ, hogy Orbán Viktor milyen hangulatban ébred fel, vagy hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke” 

– tette hozzá Natalukha.

Végérvényesen megváltoztatta a háború az ukrán gazdaságot

Az orosz invázió kezdete óta 19 ezer ukrán vállalat és vállalkozás költözött át az ország keleti területeiről a nyugatira az Opendatabot adatai szerint, és könnyen elképzelhető, hogy ez a tömegvándorlás talán már nem visszafordítható akkor sem, ha véget ér a háború.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.