BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Diplomáciai háború: Izrael visszacsapott Norvégiának

Norvégia májusban ismerte el a palesztin államot. Izrel szerint ezzel a skandináv ország a Hamászt támogatja.

Visszavonja nyolc norvég diplomata akkreditációját Izrael – tájékoztatta a döntésről Oslót Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter. A kérdéses diplomaták a Palesztin Hatósággal tartották a kapcsolatot, de az izraeli norvég nagykövetségen állomásoznak.

Big,Waving,National,Colorful,Flag,Of,Norway,And,National,Flag
Izrael rossz néven vette, hogy Norvégia elismerte a palesztin államot / Fotó: Esfera

„Ahelyett, hogy október 7. után a palesztin terror ellen harcolna, és támogatná Izraelt az iráni tengely elleni harcokban, Norvégia úgy döntött, hogy a Hamász gyilkosait és erőszaktevőit megjutalmazza azzal, hogy elismeri a palesztin államot” – fogalmazott az izraeli külügyminiszter, míg a tárca közleménye azzal indokolta a diplomáciai státus megszüntetését,  hogy a norvég kormány Izrael-ellenes és egyoldalú intézkedések sorozatát hozta meg. A norvég nagykövetnek átadott levél szerint a képviselők diplomáciai státuszát az értesítéstől számított hét napon belül vissza kell vonni.

Aki megtámad minket, és ellenünk egyoldalú politikát folytat, meg fogja fizetni cselekedetei árát

– mondta Kac májusban, amikor Norvégia, Spanyolország és Írország mellett a palesztin állam elismeréséről döntött. A döntést a norvég külügyminisztérium is megerősítette, hozzátéve, hogy azt szélsőséges lépésnek tartják Izrael részéről.

A Palesztin Hatóság az oslói egyezmény alapján jött létre, melyet Izrael és a palesztinok kötöttek 1993-ban a norvég fővárosban folytatott titkos tárgyalások után. A skandináv ország azóta is fontos szerepet játszik a térségben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.