BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európának 38 milliárd eurójába kerülnek a pusztító erdőtüzek - és még messze nincs vége

A megelőzésre kell összpontosítani az éghajlatváltozás esetében – mondták el szakértők. Európában idén sokkal több tűzvész volt, mint tavaly, és a folyamatos éghajlatváltozás miatt ez egyre rosszabb lesz. A közösség nagyjából 38 milliárd eurót költ a tüzek elleni harcra, ahelyett, hogy a probléma gyökerével foglalkoznának.

Minden évben több tízmilliárd eurót költenek el az európai országok az erdőtüzek elleni harcra. Repülőgépek, tűzoltóautók és tűzoltók százai küzdenek a lángokkal, de hiába minden pénz és tapasztalat, idén is tombol a tűz a kontinensen. Szakértők szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre, mivel az éghajlatváltozás miatt újabb és újabb tüzek lesznek.

Efforts continue to combat forest fires in Izmir
Tűz
Pusztító tűz ellen harcolnak a tűzoltók Görögországban / Fotó: AFP

Athén külvárosában ezen a héten több mint 10 ezer hektárnyi területen pusztított a tűz. A lángok miatt a várost körülvevő Attika régióból több ezer embert kellett evakuálni.

Bár Görögországban sikerült eloltani a tüzeket, az egyértelműen látszik, hogy a tűzoltóknak egyre nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a katasztrófák megállítására. Az attikai tüzek ellen több mint 700 tűzoltó küzdött, tucatnyi repülőgéppel, helikopterrel és legalább 200 tűzoltóautóval.

Nem várjuk, hogy a megoldás a semmiből jön. Nagyon fontos munkát kell végezni a megelőzés terén. Úgy gondolom, hogy az első fontos alapokat már lefektettük ebbe az irányba 

– mondta Görögország miniszterelnöke, Kyriakos Mitsotakis.

Idén május eleje és augusztus 13-a között 3543 erdőtűz volt Görögországban. 2023 azonos időszakában csupán 2344, ami jelzi a probléma súlyosságát. A görög kormány pénteken jelentett be egy 4,3 milliárd eurós csomagot, amit az éghajlatváltozás mérséklésére, az alkalmazkodásra és az erdők védelmére terveznek fordítani.

Tavaly az erdőtüzek több mint 4 milliárd eurós kárt okoztak Európában, 

és 500 ezer hektárnyi terület vált hamuvá. A valaha feljegyzett legnagyobb európai tűzvész Görögországban volt tavaly, de a probléma Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában is jelentős károkat okozott.

Európa egyre több pénzt önt a tűzvészek megelőzésére szánt keretbe. A büdzsé 2022-ben már elérte a 37,8 milliárd eurót (42 milliárd dollár). Még az olyan országokban is, mint az Egyesült Királyság, riadókészültség van érvényben a hőhullámok miatt. London tűzvédelmi bizottságának elnöke attól tart, hogy a 2022-es tüzek az idei nyáron megismétlődhetnek.

Áprilisban Görögország bejelentette, hogy egy 2,1 milliárd eurós beszerzési program keretében kétéltű tűzoltó repülőgépekbe, légi megfigyelő drónokba és más tűzfelderítő és tűzoltó rendszerekbe fektet be az éghajlatváltozás hatásai elleni küzdelem érdekében. Mitsotakis elmondta, hogy a Kanadából származó tűzoltó repülőgépekre szóló megrendeléseket nem teljesítik olyan gyorsan, ahogyan azt sokan szeretnék, mivel az ezeket gyártó üzem évek óta zárva van.

A következő három évben valószínűleg azzal kell beérnünk, amink van 

– mondta a miniszterelnök.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 600 millió eurós támogatást nyújt a légi tűzoltó kapacitások fejlesztésére, és 12 kétéltű tűzoltó repülőgépet vett át a Canadian Commercial Corporationtől. Az új repülőgépek első tételének átadása azonban csak 2027 végén várható. Az idei tűzoltási szezonban az unió több mint 20 repülőgépet vet be 10 tagállamban a tüzek ellen.

Az erdőtüzek horribilis mennyiségű szén-dioxidot okádnak a légkörbe

Egy friss tanulmány szerint tavaly az átlagnál 16 százalékkal több káros anyagot bocsátottak ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.