BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fülpiszkálót használ? – nem kellene, mutatjuk, miért

Egy friss kutatás szerint a magyarok kétharmada rendszeresen használ fültisztító pálcikát, holott minden másodikuk tudja, hogy ez nem javasolt. De a fülpiszkáló hozzátartozik a napi rutinhoz, nem érzik jól magukat, ha nem tisztították ki a pálcikával a fülüket. Ez különösen veszélyes lehet strandszezonban.

A fül alapvetően öntisztuló, és csak azoknak kellene tisztítaniuk, akik fokozott fülzsírtermelődésre hajlamosak. Fültisztításra leginkább fültisztító pálcikát veszünk elő, holott a többség tisztában van azzal, hogy felsérthetjük vele a hallójáratot, és akár a dobhártyát is, de minden másodikunk úgy van ezzel, hogy használja, mert eddig még nem lett semmi baja – ismertette az Audispray közleménye. Azért egy belső hang riadót fúj, hiszen a gyerekeink fülét jóval kevésbé tisztítjuk fültisztító pálcikával, és sokkal inkább alkalmazunk náluk fülmosásra való fülspray-t a fülzsírdugó megelőzésére. Megelőzésre különösen ajánlott a tengervizet tartalmazó fülspray, amelyet akár minden nap lehet használni, míg az olajos változatnál ez nem javasolt. 

Fülpiszkáló
Fülpiszkáló helyett jobb megoldás a fülspray / Fotó: Shutterstock

Itt a strandszezon: a fülünk bánhatja, ha sokat piszkáljuk

Minden tizedik magyar annyira nem tud élni fültisztító pálcika nélkül, hogy nem is érzi jól magát, ha legalább napi egyszer nem tisztíthatja ki vele a fülét. Ezzel egyébként is árthatunk magunknak, de strandszezonban különösen ajánlott az óvatosság. Nyáron leggyakrabban strandolás miatti fülpanaszokkal keresik fel dr. Tóth Eszter fül-orr-gégészt. A szakember felhívja a figyelmet:

Fültisztító pálcikákat senkinek sem javasolt használnia, hiszen gyakori alkalmazásukkal pont ellentétes hatást érhetünk el, és fokozhatjuk a fülzsírtermelődést, sőt, felsérthetjük vele a hallójáratot és a dobhártyát is. 

„Ha valaki szükségét érzi, hogy tisztítsa a fülét, válasszon inkább erre való fülspray-t.”

Így kerülhetjük el nyaralás alatt a fülorvost:

  • Banálisnak tűnhet, de fújjuk ki az orrunkat!
  • Ne tisztítsuk fültisztító pálcikával a fülünket, mert ekkor pont beljebb nyomjuk a fülzsírt! Nem beszélve arról, hogy még a hallójáratot és a dobhártyát is felsérthetjük.
  • Azok, akik hajlamosak füldugulásra, használjanak fültisztító spray-t megelőzésképp. 
  • Érdemes a tengervizes változatot választani, amelyet akár mindennap bevethetünk fülünk védelmében.

Ha pedig már beütött a krach, érdemes kimondottan fülfájásra való fülspray-t keresni a patikában, amely csökkenti a duzzanatot. Ha a panaszok fokozódnak, és néhány nap után sem javul a füldugulás, esetleg a fülfájdalom, mindenképp fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni.

 

A koronavírus visszalopakodott: egyre több a beteg a rendelőkben

Vannak ön körül köhögő, Covid-gyanús vagy pozitívat tesztelő betegek? Nem véletlen, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a 29. naptári héten a szennyvízben mért koronavírus- (SARS-CoV-2) örökítőanyag országos átlagkoncentrációja enyhe emelkedést mutat. Az előrejelzés szerint egyre több megbetegedés várható. A betegek már megjelentek a háziorvosoknál, a nyári időszakhoz képest jócskán megnőtt a betegforgalom.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.