BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanije halála után az októberi támadások kitervelője lett a Hamász vezére

A Hamász megválasztotta a múlt héten meggyilkolt Iszmail Hanije utódát, aki Izrael kérlelhetetlen ellensége. Jahja Szinvar eddig csupán a Hamász gázai szárnyát vezette.

A Teheránban múlt héten meggyilkolt Iszmail Hanije helyét Jahja Szinvar, a Hamász gázai vezetője veszi át, mint az iszlamista csoport politikai vezetője – közölte a palesztin szervezet kedden.

Rally To Mark Al-Quds Day In Gaza, Jahja Szinvar
Jahja Szinvar / Fotó: AFP

Szinvar volt az iszlamista szervezet által végrehajtott, a háborút kirobbantó október 7-i támadás kitervelője, akit annak ellenére nem tudott az izraeli hadsereg levadászni a harcok kezdete óta, hogy Gázában tartózkodik.

A Hamász új vezetőjének kinevezésével párhuzamosan a még harcoló milicisták rakéták sorozatát lőtték ki Izraelre a porig rombolt enklávéból – írja a Reuters. Szinvar kinevezése mögött azonban nemcsak az október 7-i akció kitervelésében játszott szerepe állhat, hanem az is, hogy Izrael a Hamász számos más vezetőjével, köztük Szaleh al-Arouri parancsnokhelyettessel és a szervezet katonai vezetőjével, Mohammed Deiffel is végzett a harcok során, igaz, a Hanije elleni merényletért nem vállalta a felelősséget.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.