BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétvégétől ismét hőségriadót rendeltek el

A hőség akár egy hétig is tarthat, érdemes ilyenkor óvatosnak lenni. A tartósan magas hőmérséklet még az egészséges szervezetet is megterheli.

Az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére augusztus 24-én, szombaton nulla órától augusztus 30-án, pénteken 24 óráig, a HungaroMet előrejelzése alapján – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken.

Thermometer,Over,38,Degrees,Heat,Wave
Egy hétig lesz érvényben a hőségriasztás / Fotó: Shutterstock

A krónikus betegek különösen vigyázzanak

A közlés szerint a tartós meleg életkortól függetlenül az egészségesek szervezetét is megviseli, de a krónikus betegek veszélyeztetettsége még nagyobb. A forróság miatt kialakuló tünetek kezelésénél a legfontosabb a test hűtése, valamint a folyadék és a só pótlása. A hőség okozta stressz a vérkeringés és a perifériás erek túlzott igénybevételéhez vezethet, ami elsősorban a szívet és a tüdőt érintő betegségekre, illetve a cukorbetegségre van kedvezőtlen hatással.

A hőség fokozza a szív munkáját, ami megterhelő a szervezet számára. A meleg a vér sűrűségét is növeli, különösen, ha a beteg sokat izzad, de nem iszik elég folyadékot. Mindez növeli a véralvadás valószínűségét, és fokozza a vérrögképződés kockázatát. Kánikulában gyakoriak a vérnyomásproblémák. A meleg csökkenti a vérnyomást, vérnyomás-ingadozást okozhat, illetve felerősítheti a gyógyszerek hatását.

Van, hogy érdemes orvoshoz fordulni

A tájékoztatás szerint a fenti tünetek esetén, illetve ha a pulzus minden nyilvánvaló ok nélkül napokon keresztül szapora (nyugalmi állapotban 90-nél több), mielőbb kardiológushoz kell fordulni. Érdemes a vérnyomást gyakrabban mérni, és probléma esetén a kezelőorvossal egyeztetni a gyógyszer adagolásáról.

A magas hőmérséklet és a légszennyezés együttes hatása különösen a légúti betegségek kialakulására, lefolyására van kedvezőtlen hatással.

A tüdő teljes kapacitással működik a nagy hőségben, a tüdőn át intenzíven párolog a víz, illetve zajlik az anyagcseretermékek cseréje, ezért ilyenkor súlyosbodnak a hörgőgyulladással járó betegségek, beleértve az asztmát is. Magas légszennyezettségi értéket mutató napokon fontos, hogy a légzőszervi betegségekben szenvedők minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, és viseljenek maszkot.

A cukorbetegeknél sem árt az óvatosság

Fokozott óvatosságra intették a forró nyári napokon az inzulinnal kezelt és az egyéb gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegeket is. Számukra különösen fontos a kellő mennyiségű folyadék, mert a kiszáradás hatással van a cukoranyagcserére. 

A folyadéknak szénhidrát-, koffein- és alkoholmentesnek kell lennie, mert ezek az anyagok vízhajtó hatásuk miatt emelhetik a vércukorszintet. 

Fontos gyakrabban ellenőrizni a vércukorszintet, mert nagy melegben a szervezet több energiát fordít a test hűtésére, így gyakoribb a hirtelen vércukoresés.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyjuk parkoló autóban, hiszen még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Azt kérték, ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. A hőség a sofőröket sem kíméli, érdemes óvatosan vezetnünk ezekben a napokban.

A tájékoztatás szerint az egész országban továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.