BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 330. napja – Az IDF szerint visszatérhetnek a lakosok Gázába, ám a civilek szerint már nincs hova

Az izraeli fegyveres erők szerint visszatérhetnek a lakók a Gázai-övezet egyes területeire. A civilek viszont azt mondják, hogy csak romhalmaz várja őket.

Amióta az izraeli hadsereg októberben megkezdte a földi hadműveleteket Gázában, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) először küldött üzeneteket a civileknek – írta a CNN.

Israeli army withdraw from eastern Khan Yunis, leaving it destroyed
gáza
háború
A Gázai-övezet romokban / Fotó: AFP

Az IDF közleményében az állt, hogy egyes területek lakói visszatérhetnek az otthonukba. A CNN interjút készített számos családdal, akik azért tértek vissza, hogy pusztító jeleneteket találjanak.

Az egyik civil, Abdulfattah Al Bourdaini elmondta:

hazajöttünk, de semmit sem találtunk. Se áramot, se gázt, se ruhát, csak egy tető nélküli romhalmazt.

Egy másik civil arról számolt be, hogy a saját lakása kulcsával jött haza:

de nem talált hozzá házat.

Most hozunk egy sátrat, vagyis ha találunk egy sátrat, és feltesszük a házunk mellé – tette hozzá.

Többen azt mondták, hogy körülbelül tíz napja kitelepítették őket a környékről, amikor az izraeli katonaság evakuálta a területet.

Az izraeli hadsereg az elmúlt hetek hadműveleteit részletező pénteki közleményében kijelentette, hogy a 98. hadosztály csapatai befejezték hadosztályi hadműveletüket Hán Junisz és Deir al-Balah térségében, körülbelül egy hónapos egyidejű föld feletti és föld alatti műveleti tevékenység után.

A közlemény szerint az izraeli erők

több mint 250 terroristát számoltak fel,

és föld alatti alagutakat semmisítettek meg. Néhány alagútútvonalon a csapatok terrorista-búvóhelyeket és fegyvereket is találtak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.