BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen megemeli a védelmi kiadásokat Lengyelország

Több mint 186 milliárd zlotyt fordítanak erre a célra a költségvetésből.

Lengyelország jövőre az ideinél jóval nagyobb összeget fordít védelmi célokra – közölte szerdán Stanislaw Wziatek lengyel védelmiminiszter-helyettes.

Chancellor Scholz receives Macron and Tusk
Donald Tusk
Donald Tusk kormányfő szerint jövőre rekordmagas lesz a védelmi költségvetés / Fotó: AFP

Wziatek annak kapcsán nyilatkozott a PAP lengyel hírügynökségnek, hogy a lengyel kormány szerdán elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyet most a parlament elé terjeszt. 

A tervezet szerint a védelemre szánt költségvetési eszközök, valamint a fegyveres erők fejlesztését célzó, költségvetésen kívüli alap eszközei összesen a GDP 4,7 százalékát teszik ki

 – közölte a miniszterhelyettes.

Később, a kormányülés után rendezett szerda délutáni sajtótájékoztatón Donald Tusk miniszterelnök közölte: kabinetje rekordmagas, több mint 186 milliárd zlotyt (17 ezer milliárd forint) kitevő védelmi kiadásokról döntött. Idén Lengyelország a GDP 4,1-4,2 százalékát, azaz összesen 159 milliárd zlotyt szán védelemre a költségvetésből, valamint a fegyveres erők fejlesztési alapjából. Tavaly az ország védelmi kiadásai a GDP 3,9 százalékát tették ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.