BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karácsony Gergely nem támogatja, hogy kereszt legyen a Szabadság-szobor talapzatán

Karácsony kijelentette, hogy a szobor talapzatán bármiféle változtatás csakis a Főpolgármesteri Hivatallal való megegyezés keretében lehetséges.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy gőzerővel zajlanak a Citadella felújítási munkálatai, ennek keretében hamarosan egy keresztet helyeznek a Szabadság-szobor talapzatára. A Nemzeti Hauszmann-program tervei szerint a 

a Szabadság-szobor talapzatára – ahol korábban a szovjet katona szobra állt – elhelyeznek egy keresztet, de megmarad előtte a „Mindazok emlékére, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és boldogulásáért” szöveg .

szabadság szobor
Forrás: Facebook / Nemzeti Hauszmann-program

A főpolgármester szombaton a Facebookon úgy fogalmazott, hogy a Szabadság-szobor Budapesté. „Budapesté szimbolikusan és Budapesté nagyon is konkrétan.”

A Szabadság-szoborról Budapest nélkül dönteni nem lehet. 

„A szobor ugyanis – a többi kiemelt közterületi alkotáshoz hasonlóan, függetlenül az adott közterület tulajdoni viszonyaitól – Budapest Főváros Önkormányzata vagyonnyilvántartásában hosszú évtizedek óta szerepel” – írta Karácsony Gergely. A politikus azt is írta, hogy a Várkapitányságnak már korábban is jelezték, pénteken pedig újra nyomatékosította a főpolgármester, hogy a szobor talapzatának tervezett átépítése a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása nélkül nem lehetséges. 

Karácsony hozzátette, hogy a szobor talapzatán bármiféle változtatás csakis a Főpolgármesteri Hivatallal és a Budapesti Történeti Múzeummal való megegyezés keretében lehetséges. Azt is írta, hogy a műemlék kiemelt jelentősége miatt nem is a főpolgármesternek vagy a közgyűlés valamely bizottságának dolga ez, hanem meggyőződése szerint a Fővárosi Közgyűlés nyilvános ülésének kell erről határoznia. 

A munkálatok befejezését korábban 2023-ra tervezték, ez jelenleg úgy tűnik, hogy 2026-ra sikerül, a korábbi tervek szerint a zöldfelület a másfélszeresére, 20 ezer négyzetméterre nő, az erődfalon belül pedig egy új, több mint hatezer négyzetméteres közpark lesz. A Hauszmann-program szerint a hosszú évek óta elzárt és mára leromlott állapotú Citadella megújításával sok évtizedes adósságot törlesztenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.