BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukránok lebombáztak egy katonai repülőteret mélyen Oroszország belsejében

Az ukránok már negyedik napja harcolnak Oroszország területén. Az eddigi jelentések szerint nagyjából tíz kilométert tettek meg az ukrán harcosok az ellenséges földön. Egy pénteki közlés szerint az ukránok irányított légibombákkal semmisítettek meg egy orosz katonai repülőteret 350 kilométerre a határtól.

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy egy katonai repülőteret és több raktárat is lebombázott mélyen Oroszország belsejében. A közleményük szerint az irányított bombákkal a lipecki repülőtérre csaptak le, amely az ukrán határtól több mint 350 kilométerre van. Az éjszakai támadás után állítólag az egész repülőtér lángokba borult.

This handout photograph taken and released by the Ukrainian Presidential Press Service on July 30, 2024, shows Ukraine's President Volodymyr Zelensky (L) inspecting the construction of fortifications at an undisclosed location in Volyn region, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Egyre közelebb kerülnek az ukránok Moszkvához / Fotó: AFP

A lipecki hatóságok közölték, hogy a térségben rendkívüli állapot lépett érvénybe – írta meg a BBC. Az oroszok azt állítják, hogy a támadás az energetikai infrastruktúrát is elérte. A területen négy falut is evakuálni kellett.

Az ukrán hadsereg egyik zászlóalja már negyedik napja harcol Oroszország területén. Kurszk megyénél törte át körülbelül 300 ukrán katona a határt, tankokkal és páncélozott járművekkel. Kurszk megye egész területén szükségállapot van, több ezer embert kellett már kimenekíteni a harcok elől.

A jelentések szerint az ukrán rohamcsapat körülbelül 10 kilométerre tudott bejutni Oroszország területére. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az offenzíváról elmondta, hogy az oroszok végre megtudják, milyen is  a háború.

Oroszország hozta a háborút a mi földünkre, és éreznie kell, amit tett 

– mondta az ukrán államfő.

Az orosz hadsereg az ukrán jelentésektől eltérően ezer betörő katonáról számolt be, állításuk szerint 300 harcost már megöltek. A BBC azt közölte, hogy ezeket az állításokat nem lehet független forrásból igazolni.

Az EU szerint Ukrajnának joga van oroszországi célpontokra támadni

Az Európai Unió támogatja Ukrajna oroszországi offenzíváját. Az Európai Bizottság szóvivője kijelentette, hogy Kijevnek joga van ilyen támadáshoz. Ukrajna egy 300 fős rohamcsapattal törte át az orosz határt Kurszknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.