BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Késes terrortámadás: Solingen után fellángolt a vita Németországban a szúróeszközök betiltásáról

A solingeni sokkoló terrortámadás után napirendre került a német közbeszédben a kések és szúrófegyverek betiltása. Nem ma kezdődött a vita, a belügyminisztérium már dolgozik a szabályozáson, de a politikusokat megosztja, hogy valóban megfelelő megoldás-e az általános tiltás.

A solingeni késes támadás felkorbácsolta az indulatokat, szinte azonnal fellángolt a vita a kések betiltásáról. Dirk Wiese, az SPD parlamenti frakciójának alelnöke felszólította a politikusokat, hogy tegyenek lépéseket a kések betiltása terén – írja a Tagesschau. 

Bundestag
A kések betiltására tesz javaslatot Nancy Faeser német belügyminiszter / Fotó: AFP

Nem mindenki ért egyet a javaslattal, Jürgen Hardt (CDU) meglehetősen szkeptikus az általános tiltás hatékonyságát illetően, mert a bűnözőket ez nem riasztja el. Hardt azt javasolta, hogy 

tiltsák be a veszélyes tárgyak birtoklását olyan személyek esetében, akik korábban erőszakos cselekményeket követtek el.

Javaslata szerint a tilalom kiterjedhet a késekre, bárdokra és egyéb fegyverként használható tárgyakra is. A rendőrség ezután célzottan figyelhetné ezeket az embereket, és nem egy tömeget kellene megfigyelni – mondta. De hozzátette: kétségei vannak afelől, hogy ez elegendő megoldás lenne a terroristák ellen. 

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter (SPD) már a solingeni támadás előtt bejelentette, hogy rövid időn belül törvényjavaslatot terjeszt elő a késhasználati tilalom kiterjesztésére. Emellett tervezik más típusú kések betiltását is, így várhatóan születik valamiféle megoldás a törvényhozás részéről. 

A legfrissebb információk szerint 

a rendőrség által letartóztatott személy egy 15 éves kirgiz fiatal.  

A rendelkezésre álló tanúvallomások szerint egy korábban ismeretlen személy beszélt a fiatallal röviddel a támadás előtt a bűncselekmény végrehajtásáról. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az elkövető válogatás nélkül támadta meg áldozatait. A támadó célzottan torkon szúrta őket, ezért is minősítették a rendvédelmi szervek terrorcselekménynek a támadást, nem pedig ámokfutásnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.