BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadik napja küzdenek Kurszkban az ukránok

Folytatódnak a harcok az oroszországi Kurszk megyében. Az ukránok három napja törték át a határt, azóta küzdenek az orosz védőkkel. A területről 3000 civilt kellett evakuálni.

Csütörtökön folytatódtak a harcok az oroszországi betörést végrehajtó ukrán egységek és az orosz hadsereg katonái között az ukrán–orosz határral szomszédos oroszországi Kurszki területen. Az ukrán csapatok ezer katonával, harckocsikkal és páncélozott járművekkel támadtak az orosz területre – közölte az orosz hadsereg vezérkara, amely állítása szerint minden megtesz, hogy kiszorítsák őket Oroszországból.

Ukrainian soldiers prepare for combat in Donetsk
Fotó: AFP

Az ukrán hadsereg egységeinek likvidálása folytatódik

– írta csütörtökön közleményében az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az orosz hadsereg és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat „meghiúsítják a Kurszki területre történő mély behatolásra tett ukrán kísérleteket, és súlyos veszteségeket okoznak az ellenség táborában”.

Az orosz hadsereg csütörtökön nem számolt be ukrán előretörésről.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a támadás kezdete óta az ukrán erők vesztesége 660 fő és 82 páncélos egység volt.

A Gazprom orosz gázipari óriáscég csütörtökön közölte, hogy továbbra is szállít gázt a szudzsai állomáson át, ahonnan Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába érkezik az orosz földgáz.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy rádióelektronikai harci eszközökkel és páncélosokkal védik az üzemanyagtöltő állomásokat.

Mintegy háromezer embert kimenekítettek, és 1500 embert ideiglenes szállásokon helyeztek el.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön bejelentette, hogy 

mindenkinek, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, 10 ezer rubel egyszeri segélyt fizetnek ki, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig közölte, hogy aláírták a Kurszki terület lakosainak megsegítésére szánt 1,8 milliárd rubeles összeg elkülönítéséről szóló rendeletet.

A Moszkvai Vasúttársaság bejelentette, hogy kiegészítő járatot küldenek Kurszkból Moszkvába a megnövekedett utazási igényekre tekintettel. Az orosz vasúttársaság pedig a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint azt közölte, hogy a harcok miatt három vasútállomást– a szudzsait, a koronyevói és a pszjolit – ideglenesen bezárták.

A szomszédos Belgorodi területen egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült csütörtökön ukrán légicsapás következtében – közölte a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

Szakértő: itt az új ukrán stratégia – erői átcsoportosítására kényszerítik Oroszországot a támadással

Érdemi ellentámadásnak semmiképpen sem lehet mondani, hogy ukrán csapatok betörtek az orosz területekre, a figyelemfelkeltésnél mégis nagyobb súlya van a Kurszk környékén történteknek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.