BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő megoldás: a kurszki menekülteket az ukrajnai Zaporizzsja megyébe telepítik át

Hamarosan elindulnak az első járatok, amelyek elviszik a kitelepített kurszkiakat a zaporizzsjai régióban lévő ideiglenes szállásközpontokba.

Az oroszországi Kurszki területről az ukrán csapatok előrenyomulása miatt evakuált menekülteket a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részébe telepítik át – közölte Alekszej Szmirnov, a kurszki régió megbízott kormányzója kedden a Telegramon.

Fotó: AFP

A kormányzó elmondta, hogy telefonon egyeztetett erről a zaporizzsjai régió Moszkva által kinevezett vezetőjével, Jevgenyij Balickijjal. Utóbbi azt javasolta, hogy az orosz menekülteket szanatóriumokban vagy panziókban helyezzék el az Azovi-tenger partján, Bergyanszktól Kirilivkáig. 

Szmirnov szavai szerint hamarosan elindulnak az első járatok, amelyek elviszik a kitelepített kurszkiakat a zaporizzsjai régióban lévő ideiglenes szállásközpontokba. Hozzátette: a kurszki régióba is érkeztek a zaporizzsjai régióból önkéntesek, akik a helyszínen nyújtanak segítséget a lakosoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn először erősítette meg hivatalosan, hogy ukrán csapatok támadó hadműveletet hajtanak végre Oroszország Kurszki területén. Szirszkij a haditanács ülésén közölte, hogy az Oroszországi Föderáció területének mintegy ezer négyzetkilométernyi része áll jelenleg az ukrán erők ellenőrzése alatt.

Vajon mire megy ki a kurszki betörés, ami sokkolta Oroszországot?

Nem véletlenül lepte meg az oroszokat és a katonai elemzőket is, hogy az ukrán hadsereg behatolt Oroszországba. Az ilyen merész manőverekhez ugyanis, mint a kurszki betörés, a klasszikus hadászati alapelvek szerint csak a jóval erősebb fél folyamodik, hiszen az arcvonalak további széthúzása, új utánpótlási vonalak kiépítése kockázatos lépés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.