BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megelőző csapást mérhet Iránra Izrael

A támadásra azonban csak teljes bizonyosság esetén kerülhet sor, ha az izraeli hírszerzés információi egybevágnak az amerikai értékeléssel. Izrael napok óta számít arra, hogy Irán támadásba lendül, miután Teheránban megölték a Hamász egyik vezetőjét.

Megelőző csapáson gondolkodik Izrael, hogy elrettentse Iránt a küszöbön álló támadástól, ám erre csak akkor kerülne sor a helyi sajtó szerint, ha már sikerült teljes bizonyosságot szerezni Teherán szándékairól.

izrael
Libanonból indított rakétákat fog el az izraeli Vaskupola-rendszer / Fotó: AFP

Iráni támadásra készül Izrael

Minderről azután röppentek fel sajtóhírek, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este találkozott az ország biztonsági vezetőivel, köztük Joáv Gallant hadügyminiszterrel, az izraeli hadsereget vezető Herzi Halevi altábornaggyal, David Barnea Moszad-főnökkel és a Sin Betet vezető Ronen Barral, az iráni és a Hezbollah részéről várható támadásra való felkészülés részeként – írja a Times of Israel.

Irán és a szövetséges Hezbollah várhatóan támadást intéz a következő napokban a zsidó állam ellen, hogy megtorolják a Hamász politikai szárnyát vezető Iszmail Hánije teheráni és a Hezbollah katonai szárnyát vezető Fuad Sukri bejrúti meggyilkolását. Irán Hánije haláláért Izraelt teszi felelőssé, és megtorlást helyezett kilátásba.

Minden lehetőséget figyelembe vettek

Izrael nem tudja, hogy mire számíthat a perzsa állam és szövetségesei részéről, ezért számos lehetőség a napirenden van arra nézvést is, hogy a támadást hogyan előzze meg, vagy hogyan védekezzen ellene az ország.

A megelőző csapás lehetősége is felmerült, ám a biztonsági vezetők szerint csak akkor kerülhet rá sor, ha az izraeli hírszerzés teljesen biztos a közelgő támadásban, és ez egybevág az amerikai értékeléssel. Vasárnap az Egyesült Államok arról számolt be, hogy 

úgy vélik, Teherán még nem hozta meg döntését a kérdésben, és szövetségeseivel sem fejezte be a koordinációt a válaszcsapás ügyében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.