BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a minisztérium a megalázó gólyatáborok miatt – egységesítik az összes egyetem táboroztatását

Stopperrel mért mosdószünet, megalázás. Többen a kiszolgáltatottság miatt korábban hazamentek a műszaki egyetem gólyatáborából.

A kulturális és innovációs tárca felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára szerdán egyeztetett a hallgatók érdekképviseletét ellátó Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetésével. 

Forrás: Facebook / Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - BME

Az emberi méltóság megsértése bármilyen módon és formában megengedhetetlen 

– mondta Varga-Bajusz Veronika államtitkár. A minisztérium sajtóközleménye szerint a cél az, hogy a jövőben a gólyák részére szervezett táborokat a megújult hallgatói etikai kódex szerint szervezzék meg, így garantálva az elsőéves hallgatók lelki és testi biztonságát.

Varga-Bajusz egyeztetett a HÖOK képviselőivel, amelyen áttekintették a gólyatáborok szervezésére vonatkozó jogi és egyetemi szabályozásokat. A HÖOK vállalta, hogy 

a gólyatáborok szervezéséhez kapcsolódó Etikai Chartát megvizsgálják és aktualizálják, valamint a szervezők számára kötelező érvényűvé teszik megvalósítását. Az államtitkárság támogatásával a szervezők képzésére is sor kerül minden évben.

Az államtitkár arról tájékoztatta a hallgatói képviselet vezetését, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetésétől azonnali írásbeli tájékoztatást kért a gólyatábori történésekkel kapcsolatban. Korábban a sajtó beszámolt arról, hogy 

tűző napon gyalogoltatták a gólyákat az egyetem táborába egy órán keresztül, az első este csak későn kaptak enni. 

„Érkezéskor az összes táskát kipakoltatták és minden egyes ruhádat kirázatták: póló, nadrág, alsónadrág, bugyi, melltartó, sőt a zoknit is. Ha szerencséd volt rázhattad te, vagy ha nem volt, akkor az egyik felsőbb éves” – mondta el az egyik gólya.

„Külön mosdószünetek voltak. Napi maximum 3 darab. 1 perc után üvöltve jöttek, hogy menjenek ki az emberek, jönne a következő csapat. 

A fürdés sem volt sokkal jobb. Fiúknak 2, lányoknak 5 percük volt. Stopperrel mérték” – számolt be egy másik diák. Többen a megalázó bánásmód miatt korábban hazamentek. 

Majd az Eduline kapott egy levelet, amiben a Pécsi Tudományegyetem táboráról írtak hasonlókat. Az egyik olvasói levélhez csatolták a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának idei gólyatábori tájékoztatóját. 

A leendő mentőtiszteknek, szülésznőknek és gyógypedagógusoknak mit érdemes magukkal hozniuk a táborba, rögtön megalapozzák a hangulatot a tábor „csapatkiáltásával” is: Mi vagyunk a Mambák, A Hosszú F*szú Mambák, Gyilkos méreg lövel, P*nád fekete g*civel tölti fel – szólt a szöveg.  A portálnak az egyik elsős elmondta, hogy a csapatkiáltást egy pécsi nyilvános strandon is el kellett kiabálniuk kisgyerekes családok előtt, amit többen szóvá is tettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.