BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazautaznak nyaralni a Németországba menekült afgánok

Nem tilos az utazás a német törvények szerint. Annak lehet gondja belőle, aki a politikai üldözés miatt kért menekültstátuszt.

A tálibok elől Németországba menekült afgánok ezrei otthon nyaralnak – írja a Bild című német bulvárlap.  A német törvények szerint az utazás egyáltalán nem tilos, s a menekültek akár hazájukban is tölthetik a nyarat.

Shah-du-shamshira,,Kabul,,Afghanistan
Gyakran nyomós oka van a hazautazásnak: betegség, haláleset, hivatalos iratok beszerzése / Fotó: Shutterstock

Bár Németországban kerestek védelmet, s Afganisztán túl veszélyes nekik, az otthoni látogatásuk mégis teljesen legális

– magyarázta Philipp Pruy ügyvéd, a migrációs jog szakértője, hozzátéve: nem kell attól tartaniuk, hogy az afganisztáni utazásnak jogi következményei lennének Németországban. Hasonló állásponton van Daniel Thym menekültügyi szakértő, a Konstanzi Egyetem professzora, aki azt mondta, hogy a 

védett státuszban lévők szabadon utazhatnak, akár a hazájukba is.

Ahogy azt Philipp Pruy kifejtette: gyakran érthető oka van az otthoni látogatásnak, például a szülő súlyos betegsége, hozzátartozó temetése vagy hivatalos iratok beszerzése. Szerinte 

a rekreációs szabadság meglehetősen ritka.

Mint mondta, a folyamatban lévő menekültügyi eljárás során tett utazások azonban az eljárás megszüntetéséhez vezetnek, továbbá azoknak is gondjuk lehet a hazautazásból, akik politikai üldöztetés miatt kérték a menekültstátuszt.

Alkotmányjogász: jogsértés a migránsok miatt Magyarországot büntető, brutális bírság

A Bíróságnak minden esetben úgy kell meghatároznia a kényszerítő bírságot, hogy az egyrészt megfeleljen a körülményeknek, másrészt arányos legyen a megállapított kötelezettségszegéssel, valamint az érintett tagállam fizetési képességével – mondta ifj. Lomnici Zoltán a Magyarországra kiszabott uniós bírsággal kapcsolatban. Az alkotmányjogász szerint az Európai Bizottság kérelmén történő hetvenszeres túlterjeszkedés ennek a követelménynek semmiképpen sem feleltethető meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.