BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezernél is több rendbontót, köztük 11-13 éves gyerekeket is őrizetbe vettek a brit zavargásokban

Nagy-Britanniában már több mint ezer embert vettek őrizetbe a zavargások alatt, majdnem 600 ellen vádat is emeltek. A legfiatalabb rendbontó, aki ellen vádat emeltek, egy 13 éves lány, aki beismerte, hogy garázdaságban vett részt. A legidősebb őrizetbe vett 69, a legfiatalabb 11 éves volt.

Ezernél is több embert vettek őrizetbe Nagy-Britanniában a gyújtogatásokkal, fosztogatásokkal, valamint migránsok és muszlimok elleni, rasszista támadásokkal is kísért erőszakos rendbontások nyomán – közölte kedden a brit rendőrség. Az elfogott rendbontók között 12-13 éves gyerekek is vannak. Egy 13 éves lány beismerte, hogy a múlt hónapban egy aldershoti szálloda előtt garázdaságban vett részt. A lány ügyét jövő hónapban tárgyalja a bíróság.

Fotó: AFP

A hatóságok eddigi összesítése szerint 1024 embert vettek őrizetbe, és 575 esetben történt vádemelés.

Az őrizetbe vett személyek között van egy 69 éves férfi, akit rongálással vádolnak Liverpool városában, de egy 11 éves belfasti fiú is. Egy 13 éves lány pedig bűnösnek vallotta magát garázdaság vádjában a basingstoke-i bíróságon a helyi ügyészség szerint. A lány július 31-én szemtanúk szerint egy menekültszállás ajtaját püfölte és rugdosta.

Ez a riasztó incidens igazi félelmet keltett azok között, akiket ezek a gazemberek kiszemeltek maguknak, és különösen aggasztó tudomást szerezni arról, hogy egy ilyen fiatal lány részt vett ebben az erőszakos rendbontásban

– hangoztatta Thomas Power ügyész.

Nagy-Britannia-szerte több településen is azután kezdődtek erőszakba torkolló tüntetések és tiltakozó akciók, hogy az északnyugat-angliai Southportban július 29-én egy rendezvényen három kislányt halálra késelt, majd nyolc gyermeket és két felnőttet is megsebesített egy közeli faluban lakó, ruandai szülőktől született 17 éves brit fiú.

Noha a fiút az incidens után elfogták, és vádat emeltek ellene, a demonstrálók a közösségi oldalakon megjelent „Elég volt” jelszóval bevándorlásellenes gyűléseket szerveztek, majd többször és több helyen is összecsaptak a rendőrökkel, miközben kirakatokat törtek be, boltokat fosztottak ki, illetve migránsok lakta szállodaépületeket rongáltak meg vagy gyújtottak fel.

Egy lányt és egy nőt késeltek meg London központjában – videó

A támadót a rendőrök letartóztatták, az áldozatok állapotáról egyelőre nem tudni. Nagy-Britanniát egy másik késelés is megrázta az elmúlt napokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.