BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig drágult a Sziget tavalyhoz képest, kiderült, mennyi pénzt lehet keresni a magyarországi akkumulátorgyárakban – heti összefoglaló

Kiszivárogtak a 2024-es Sziget Fesztivál italárai, ezernégyszáz munkahelyet szüntet meg a Cegléden is jelen lévő csipgyártó és ugyanennyit helyez át. Kiderült, a hasonló munkakörökhöz képest az akkugyárak kifejezetten jól fizetnek, és közben elköszönt tanítványától Virth Balázs, Milák Kristóf edzője. Heti összefoglaló.

Kiszivárogtak a 2024-es Sziget Fesztivál italárai. Ebből látszik, hogy idén is drága mulatság lesz, ha valaki ott tervezi végigfogyasztani a napot, de az áremelkedés tavalyhoz képest egyáltalán nem vészes. A Redditre került fel a fesztivál itallapja, szóval ezek akkor még nem a hivatalos, elismert árak voltak.

Továbbra sem olcsó mulatság enni-inni a Szigeten, ám 2023-hoz képest elenyésző a drágulás / Fotó: Balogh Zoltán

Idén a csapolt Dreher Gold 1730 forintba kerül, míg tavaly 1690 forintot kellett érte fizetni. Viszont aki a Dreher meggyes sörét szereti, örülhet, mert az most is 1990 forint. A dobozos sörök ára csak negyven forinttal nőtt a tavalyihoz képest. A koktélok, mint például a gin-tonic, összehasonlításunk szerint ugyanannyiba kerülnek, mint tavaly, bár így is 3-4 ezer forint lehet az áruk. 

Megszüntet 1400 munkahelyet a Cegléden is jelen lévő német csipgyártó

Az Infineon világszerte 1400 munkahelyet szüntet meg, és további ezernégyszáz állást helyez át alacsonyabb munkaerő-költségű országokba a korábban bejelentett költségmegtakarítási program részeként – közölte hétfőn a német csipgyártó vezérigazgatója a Reuters tudósítása szerint. 

Az elbocsátások mintegy 500 munkavállalót érintenek a németországi Regensburgban. 

A német vállalat 40 ezer embert alkalmaz 140 helyszínen szerte a világon, közte Magyarországon is, ahol Cegléden gyárt félvezetőket. Legutóbb 2022-ben bővítette kapacitásait a Pest vármegyei településen, a 100 millió eurós beruházás nagy teljesítményű félvezető modulok előállítását teszi lehetővé, amelyeket elektromos és hibrid járművek invertereibe építenek. 

Terítették a kártyákat: kiderült, mennyi pénzt lehet keresni a magyarországi akkumulátorgyárakban

Egy akkuüzem 830 ezer forintot fizet a kétkezi munkáért, miközben ez máshol átlagosan 530 ezer forint. Ha pedig valaki szellemi munkát végez egy akkumulátoripari szereplőnél, átlagosan 1 millió 200 ezer forint fizetést kap, míg a feldolgozóipari átlag ennél alacsonyabban, 900 ezer forint körül mozog – mondta Joó István a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója az MCC Feszten.  

A HIPA-vezér adatai alapján tehát 300 ezer forintos különbség rajzolódik ki az akkumulátorüzemek javára.

Csak összehasonlításképpen: májusban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó átlagkereset 652 000, míg a kedvezményekkel számított nettó 448 700 forint volt itthon.

Kinyílt a pénzcsap: százmilliárdokat kaszálnak a magyarok ezen a befektetésen

Nyáron sem hanyagolják befektetéseiket a magyarok, erről tanúskodik, hogy a hazai befektetési alapok vagyona júniusban újabb csúcsot döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. 

Az alapkezelőknél fialtatott ügyfélvagyon 2,3 százalékkal ugrott meg az első nyári hónapban, és minden korábbinál több, 20 688 milliárd forintot kezelnek bennük. A hazai alapkezelők sikersorozata, a kezelt állomány bővülése ezzel immár 26 hónapja, vagyis több mint két éve töretlen. 

A legnagyobb vagyonnal rendelkező kötvényalapok ellenben nyár eleji sziesztára vonultak, és meglehetősen mérsékelt, szűk 1 százalékos bővülést értek el. A szinte teljesen elapadó – mindössze hárommilliárd forint – friss megtakarítás mellett a növekedés az árfolyam-emelkedésnek volt köszönhető, igaz, a 6469 milliárdos hó végi eszközérték így is új rekord.

Az általában megbízható teljesítményt nyújtó ingatlanalapokat régen látott tőkekivonás rengette meg, számottevő vagyoncsökkenést eredményezve. 

Párizs 2024: megszólalt Milák Kristóf edzője – eldőlt a közös jövőjük

„Pep Guardiola azt mondta Lionel Messiről: szerencsés vagyok, hogy abban a korban élek, amikor ő, és kiváltságosnak érzem magam, hogy az edzője lehettem. Ugyanezt éreztem Gyurta Dániel esetében, és ezt Milák Kristófnál is. Kristóf zseni, korszakos úszó. A legfontosabb az, hogy visszatérjen az úszás szeretete, ez kell ahhoz, hogy a pályafutása folytatódjon. Ám úgy érzem, ehhez új impulzusokra és új edzőre van szüksége. Én további sikereket, még inkább sok-sok boldog pillanatot kívánok neki!” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Milák edzője, Virth Balázs. 

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a 200 méter pillangóúszásban ezüstérmes Milák Kristóf 49,90-dal megnyerte a 100 méter pillangó szombat esti döntőjét a párizsi olimpián. A Honvéd 24 éves úszófenoménja saját maga második, a magyar úszósport 31. ötkarikás bajnoki címét szerezte, és ezzel immár három aranyérme van Magyarországnak a franciaországi nyári játékokon.

A két nappal ezelőtti fináléban a célba érkezést követően az Eurosport szakértői arról beszéltek, hogy mindhárom úszó Amerikában készült: 

Milák, a győztes, Texasban.

Ha ez valóban így van, az az egész olimpia eddigi legnagyobb szenzációja lenne, de ehhez kellene azért az is, hogy a magyar világklasszis megtörje a csendet, és elmondja az igazságot – írja az Origo. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.