BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teherán: Izraelnek esélye sincs Irán ellen egy háborúban

Irán külügyminiszere arról beszélt, hogy Izrael hatalmas hibát követett el, amikor megölte a Hamász vezérét. Ha háborúra kerül a sor, Izraelnek esélye sem lesz Teherán ellen – mondta Ali Bagheri Káni.

Izrael stratégiai hibát követett el Iszmáíl Hanijének, a gázai iszlamista Hamász mozgalom politikai vezetőjének a meggyilkolásával, amiért súlyos árat kell fizetnie – jelentette ki az AFP hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában az iráni külügyminiszter.

Israeli soldiers gather during a protest in the town of Beita, in West Bank on July 26, 2024. Palestinians protest weekly against the building of Israeli settlements in Mount Sabih. (Photo by Wahaj Bani Moufleh / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Teherán
Ha kitör a háború, Irán simán nyer, legalábbis Teherán szerint / Fotó: AFP

Ali Bagheri Káni – aki az 57 tagországot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) a szaúd-arábiai Dzsiddában tartott külügyminiszteri szintű, rendkívüli találkozója után nyilatkozott – hozzátette:

Izrael ki akarja szélesíteni a háborút, miközben nincs elég ereje és kapacitása arra, hogy megküzdjön Iránnal.

Az OIC-tanácskozást Irán és Pakisztán kezdeményezésére hívták össze, miután Teherán és térségbeli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Hanije megölése miatt. A résztvevők úgy vélték, hogy a gyilkosság csak erősíteni fogja a „palesztinok igazságáért folytatott küzdelmet”. Véleményük szerint az ilyen akciók nem elrettentik, hanem inkább megerősítik „a békére és igazságosságra törekvők elszántságát”.

Iszmáíl Hanijét, a gázai iszlamista Hamász politikai vezetőjét egyik biztonsági őrével együtt Teheránban pokolgéppel ölték meg július 31-én éjjel, pár órával azután, hogy részt vett az új iráni elnök eskütételi ceremóniáján. A Hamász közleménye szerint a merényletet Izrael követte el, ami „nem marad válasz nélkül”. Izrael azóta sem adott ki hivatalos állásfoglalást a palesztin vezető halálával kapcsolatban.

Irán Izrael ellen: hogyan alakulhatna a totális háború?

A két országnak nincs közös határa, így elsősorban légi háború alakulhat ki a felek között. Bár az iráni hadsereg technológiai hátrányban van, a feltételezések szerint jelentős mennyiségű rakétát és drónt halmozott fel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.