BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra az oroszok vízummentessége miatt áll a bál Brüsszelben

Az Európai Unió belügyi biztosa levélben kérdezi Pintér Sándort a szabályokról. A balti országok egyenesen felfüggesztenék hazánk tagságát a Schengen-övezetben.

Az Európai Unió aggodalmát fejezte ki Magyarországnak küldött csütörtöki levelében Ylva Johannson belügyi biztos az oroszok és fehéroroszok számára biztosított vízummentes beutazási lehetőség kapcsán.

Passport,Of,The,Russian,Federation,And,The,Hand,Of,The, vízummentesség
Kiverte a biztosítékot Brüsszelben az oroszoknak nyújtott magyar vízummentesség / Fotó: Shutterstock

Orosz kémektől tart az EU

A biztos augusztus 19-ig vár választ Pintér Sándor belügyminisztertől, és azt próbálja kideríteni, hogy a magyar lépés aláássa-e az Európai Unió biztonságát a fokozott orosz kém- és szabotázstevékenységről szóló titkosszolgálati jelentések árnyékában.

A magyar lépést különösen az Oroszországgal közvetlenül is határos, és sokáig orosz uralom alatt élő balti országok tiltakoztak, melyek egyenesen arra szólítottak fel, hogy hazánk tagságát függesszék fel a Schengen-övezetben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor hazugságkampánynak nevezte a balti országok állításait.

A lépés ellen Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője is szót emelt, és hétfőn Charles Michelnek, az Európa Tanács elnökének küldött levelében sürgetett mielőbbi válaszlépéseket – derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Magyarország azon az alapon vette védelmébe a döntést, hogy a vízumszabályok kialakítása nemzeti hatáskörnek számít. Szijjártó Péter külügyminiszter a balti államok fellépésével kapcsolatban azt mondta: „A balti országok a tájékozódás és a tények megismerése helyett hazugsághadjáratba kezdtek Magyarországgal szemben amiatt, hogy – sok más ország állampolgárai mellett – az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba.”

Azért, hogy ezen országok vezetői is biztosan megismerhessék a tényeket, Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár szerdán első kézből adott tájékoztatást Észtország, Lettország és Litvánia nagykövetségeinek.

A magyar kormány korábban leszögezte, hogy a külföldi állampolgárok egyszerűsített beutazása kizárólag munkavállalás céljából engedélyezett, szigorúan szabályozott eljárás keretében, és valójában Brüsszel engedte be migránsok millióit az Európai Unióba.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.