BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több fegyvert Ukrajnának, több szankciót Oroszország ellen – ez a cseh stratégia

A 19. Globsec Fórum nemzetközi biztonságpolitikai konferenciát idén Prágában tartották, ahol Petr Pavel cseh államfő is beszédet mondott. Pavel kifejtette véleményét arról, hogy Ukrajna több fegyverrel lehet képes megnyerni a háborút, amit Európa még azzal segíthet, hogy további szankciókkal gyengíti az orosz ipart.

Megvannak még a lehetőségek Ukrajna hatékonyabb támogatására, az Oroszország elleni szankciók megerősítésére és az orosz ipar háborút támogató képességeinek meggyengítésére – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő pénteken Prágában. A 19. Globsec Fórum nemzetközi biztonságpolitikai konferenciát megnyitó beszédében Petr Pavel az Oroszország által megtámadott Ukrajna támogatására szólított fel, ami szerinte mindenki érdeke.

Csehország továbbra is támogatni akarja Ukrajnát. Petr Pavel
Ukrajnáról és Európa biztonságáról tárgyalt Prágában Petr Pavel és Ursula von der Leyen / Fotó: AFP

A biztonságpolitikai konferenciát az előző 18 évben Pozsonyban rendezték meg. Róbert Vass, a Globsec elnöke szerint a fórumot azért hozták át a rendezők Prágába, mert Pozsonyt már kinőtték, s az ottani háttér már nem bizonyult elegendőnek a rendezvény megtartására.

A háromnapos prágai Globsec konferencián, amely felett a cseh köztársasági elnök vállalt védnökséget, mintegy tíz államfő, kormányfő és húsz védelmi, illetve külügyminiszter vesz részt Európából, a Közel-Keletről és Délkelet-Ázsiából.

Petr Pavel szerint Ukrajnában elhúzódó konfliktussal kell számolni, amelynek a kimenetele bizonytalan. Az idő akkor fog Ukrajnának dolgozni, ha az ország támogatói összefognak, és leszűrik a konfliktus eddigi tapasztalatait. A béketárgyalásokhoz Ukrajna „hosszú távú és kiszámítható” támogatására van szükség.

Egyre nagyobb konfliktusokkal teli világban élünk. Ennek ellenére szilárd meggyőződésem, hogy a kölcsönösen előnyös együttműködésen alapuló nemzetközi jogrend nemcsak a Nyugat, de az egész nemzetközi közösség számára előnyös

– vélekedett a cseh politikus.

Petr Pavel aláhúzta, hogy „a nyílt konfliktus mindenki számára katasztrófa. Ez Oroszországra is érvényes, amely biztosan gyengébb és sebezhetőbb, mint 2022 előtt”. Szerinte „jelenleg Kína van abban a helyzetben, hogy a legtöbbet teheti az ukrajnai konfliktus befejezése érdekében”.

Európának meg kell találnia az eszközöket saját védelmére és az esetleges támadók elrettentésére – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki Petr Pavelt követően mondott beszédet több száz résztvevő előtt. Leszögezte: éppen ezért azt tervezi, hogy 

az új Európai Bizottságban biztost nevez ki, aki az EU védelmével fog foglalkozni.

A béke nemcsak azt jelenti, hogy nincs háború, hanem olyan elrendeződést is, amely lehetetlenné teszi a háborút – vélekedett Von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Közép-Európa nemcsak földrajzilag fekszik Európa szívében, hanem az Európai Unió jövője szempontjából is alapvető politikai és stratégiai jelentősége van. A térség országai többségének ellenálló képessége az orosz agresszió ellen tiszteletreméltó – szögezte le beszédében Ursula van der Leyen.

Magyar mintára módosítják a választási törvényüket a csehek

Jövő évtől bevezetik a határon túl élők levélszavazását Csehországban. Az októberi képviselőházi választáson így már a külföldön élő cseheknek is több lehetőségük lesz leadni a voksukat. Az ellenzéki pártok az alkotmánybírósághoz fordulnak a választási törvény módosítása miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.