BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar mintára módosítják a választási törvényüket a csehek

Jövő évtől bevezetik a határon túl élők levélszavazását Csehországban. Az októberi képviselőházi választáson így már a külföldön élő cseheknek is több lehetőségük lesz leadni a voksukat. Az ellenzéki pártok az alkotmánybírósághoz fordulnak a választási törvény módosítása miatt.

Levélben is szavazhatnak a jövőben a külföldön élő cseh állampolgárok. A választási törvény módosítását a képviselőház és a szenátus jóváhagyása után szerdán Petr Pavel államfő is aláírta – közölte a cseh elnöki iroda.

CERNOUSEK, CZECH REPUBLIC - JANUARY 27: A woman casts his vote during the second round presidential elections in Cernoucek (near Prague), Czech Republic on January 27, 2023. The second round of elections will take place in the Czech Republic on 27-28 January 2023. Lukas Kabon / Anadolu Agency (Photo by Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
választás
Magyarország példáját követik a cseh választási törvény átalakításával / Fotó: AFP

A választási törvény módosítása 2025. január elsején lép életbe. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 

a külföldön élő csehek már a jövő októberi képviselőházi választáson is élhetnek ezzel a lehetőséggel. 

A törvénymódosítást elsősorban az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO), illetve a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom ellenezte. A két politikai tömörülés, amelyek a legutóbbi parlamenti választásokon csak elenyésző támogatást kaptak a külföldi csehek körében, jelezte: mérlegelni fogja, hogy az ügyben az alkotmánybírásághoz fordul. Az ellenzék azt állítja, hogy a levélszavazás ellentétes az alkotmánnyal. Vít Rakusan belügyminiszter kijelentette: meggyőződése, hogy a törvénymódosítás kiállja az alkotmányosság próbáját.

Petr Pavel kedden a cseh nagykövetek prágai értekezletén elmondott beszédében a törvénymódosítást olyan jó irányba tett lépésnek minősítette, amely elősegíti a külföldi csehek szavazását.

A külföldön élő csehek eddig csak az ország 110 nagykövetségén adhatták le szavazataikat. A prágai külügyminisztérium becslése szerint 

külföldön mintegy 600 ezer cseh állampolgár él. 

A hatóságok azzal számolnak, hogy a levélszavazás a jövőben növelheti a külföldön leadott szavazatok számát.

A külföldi szavazatokat a négy csehországi régióban leadott szavazatokhoz adják hozzá.

Big Mac-index: a forint és korona alulértékelt, a zloty felülértékelt

Vidám devizapiaci elemzésekre kínál alkalmat a The Economist által kétévente közzétett Big Mac-index.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.