BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A téli fűtést is elmosta az árvíz Csehországban

Több száz kilométernyi gázvezeték használhatatlan. Az árvíz akkora károkat okozott, hogy a gázvezetékek kijavítása lehetetlen a tél beköszönte előtt.

Több ezer háztartás és vállalat lesz kénytelen nélkülözni a gázszolgáltatást az észak-morvaországi Jeseník kisvárosban és további nyolc környező településen a téli időszakban, ugyanis az árvíz megrongált mintegy 210 kilométernyi gázvezetéket a régióban, s ezeket rövid idő alatt nem lehet újjáépíteni – közölte csütörtökön Belá pod Pradedem településen Petr Hladík környezetvédelmi miniszter, aki személyesen kereste fel a katasztrófa sújtotta településeket.

Óriási károkat okozott Csehországban az árvíz / Fotó: AFP

A terepszemle után a tárcavezető elmondta, hogy már most tudni lehet, hogy Jeseníkben és a város környékén több ezer háztartás és vállalat gáz nélkül lesz télen. Ugyanakkor az állam már keresi az alternatívákat az érintettek számára. Hangsúlyozta, hogy a gáz nemcsak a lakások fűtése miatt fontos, hanem sok vállalat működése is ettől függ. Azonban 

annyira sok vezeték rongálódott meg, hogy azok kijavítása a téli hónapokig műszakilag lehetetlen.

A hatalmas árvíz által leginkább sújtott régióban található a több mint 10 ezer lakosú Jeseník, ám Tomás Pernis, a GasNet gázszolgáltató cég szóvivője szerint is katasztrofális a gázvezeték-hálózat állapota, 210 kilométer gázvezeték használhatatlan, kilenc települést érint a szükségállapot.

A miniszter szerint szakértői bizottság vizsgálja, hogyan lehetne a lakások fűtését átmeneti, ideiglenes gázszállításokkal, illetve villannyal megoldani. Mivel pontosan nem lehet tudni, hogy milyen pluszterhelést bír ki a helyi áramszállító és -elosztó rendszer – fűzte hozzá –, nagyon óvatosnak kell lenni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.