BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Égő házakat hagyott maga mögött Essenben a machetés szír ámokfutó, tíz gyermek sérült meg

Szír férfi rendezett ámokfutást a német Essenben. Harmincegyen sérültek meg, köztük tíz gyermek, kettejük életveszélyes állapotban van.

Családi dráma torkollott ámokfutásba a németországi Essenben. A város szombaton este őrült jelenetek tanúja volt. A főszereplő férfi egy 41-éves szír állampolgárságú esseni lakos, aki üzletekbe hajtott és felgyújtotta őket, és machetével hadonászott. Az ámokfutásnak egyes források szerint 30, a Bild szerint 31 sérültje van, köztük nyolc gyermek, akik közül kettő vasárnap életveszélyes állapotban volt. 

Essen: bűnügyi helyszín az ámokfutás után
Essen: bűnügyi helyszín az ámokfutás után Fotó: AFP

Az elkövető a Bild cikke szerint nem ismeretlen a rendőrségnek, fenyegetés, rongálás és otthoni erőszak szerepelt már a számláján. Ezért is hagyta ott a felesége. Pont ez volt a lap szerint az ámokfutás motivációja: bosszút akart állni a feleségén, annak új barátján és mindkettejük családján. 

A rendőrség szerint a férfi tűzgyújtáshoz használható anyagot és szúrófegyvereket vett magához, hogy kivitelezze tervét, és a város északi részében több címhez hajtott. A rémálom az Altenesser és a Pielsticker utca sarkén kezdődött délután 5 óra 10-kor. Itt egy lakóépületet gyújtott fel, ahol a Bild információi szerint a volt felesége barátjának a fiútestvére élt. Ezután a Rollvereinstrasse következett, a feleség barátainak és családtagjainaklakóhelye, ahol szintén lángra lobbantott egy házat.

A gyanú: emberölés kísérlete

A rendőrség emberölés kísérlete miatt indított nyomozást a férfi ellen, mert úgy vélik, a szándéka halál okozása volt. A Bild információi szerint mindkét gyújtogatási esetben a tüzet a kijáratnál gyújtotta, hogy a bent lévők ne tudjanak elmenekülni. 

A gyújtogatással nem volt vége, a Katernberger utca következett, ahol a férfi egy zöldséges kirakatába hajtott, tolatott, majd újra a boltba, amely a barát lánytestvéréé.

Néhányszáz méterre egy másik boltba is belehajtott, majd visszatért az első üzlethez, ahol machetével fenyegetőzött, de lefogták és átadták az érkező rendőröknek. 

A tüzeket eloltották, a lakókat kimentették, de a rendőrség szerint számos embert ápolnak kórházakban az ámokfutás után. Az áldozatok közt tíz gyermek van, közülük nyolcan súlyos sérülést szenvedtek és ketten kritikus állapotba kerültek.

A rendőrség emberölés kísérlete miatt indított nyomozást a férfi ellen, mert úgy vélik, a szándéka halál okozása volt. A Bild információi szerint mindkét gyújtogatási esetben a tüzet a kijáratnál gyújtotta, hogy a bent lévők ne tudjanak elmenekülni.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.