BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borús jövőkép előtt áll Ausztria: évekbe telhet az árvízkárok helyreállítása

Hatalmas károkat okozott Ausztriában az árvíz. Alsó-Ausztria tartomány kormányának elnöke szerint évekbe telik, mire az árvízkárokat helyre tudják állítani. Budapesten a következő napokban tetőzik a Duna.

Évekig fog tartani a jelenlegi áradások okozta károk helyreállítása Ausztriában – közölte csütörtökön Alsó-Ausztria tartomány kormányának elnöke, Johanna Mikl-Leitner. Megfogalmazása szerint nemzeti összefogásra lesz szükség az újjáépítéshez, amely „nem napokat, heteket vagy hónapokat, hanem éveket vesz majd igénybe”.

Floods in Austria
16 September 2024, Austria, Böheimkirchen: In the village of Prinzersdorf in Lower Austria, fields and meadows are under water while it continues to rain incessantly from dark clouds in the sky. (Aerial shot with a drone) Photo: Christoph Reichwein/dpa Floods In Austria , flooding
árvíz
Évekig eltarthat, mire újjáépítik Ausztriát az árvíz után / Fotó: Christoph Reichwein / Northfoto

Az osztrák fővárost, Bécset is körbeölelő Alsó-Ausztria tartományt különösen súlyosan érintette a Lengyelországot, Ausztriát és a Cseh Köztársaságot az elmúlt napokban sújtó árhullám.

Még soha nem volt ilyen dimenziójú, az egész tartományt sújtó árvíz Alsó-Ausztriában

– mondta csütörtökön a tartományi kormány elnökének helyettese, Stephan Pernkopf. Közlése szerint a 2002 óta megvalósított 800 árvízvédelmi projekt bevált, ezek most „jelentős anyagi károkat és sok szenvedést előztek meg”.

A régióban az esőzések nyomán csaknem másfél ezer épület vált lakhatatlanná, mára ez a szám mintegy háromszázra csökkent. A hatóságok egyelőre nem tudták felmérni pontosan a károk mértékét.

Az osztrák kormány egymilliárd euróra emelte az infrastruktúra helyreállítására és a magántulajdonban keletkezett károk megtérítésére is felhasználható szövetségi katasztrófaalapot.

Katasztrófaturisták nehezítik az árvízi védekezést – közel a tetőzéshez a Duna Nagybajcsnál

Közleményünk megjelenésekor tetőzésközeli szinten van a Duna Nagybajcsnál, vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés – írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A lakosságot továbbra is kérik, hogy a munkálatokat ne hátráltassa fotózással, nézelődéssel a töltéseken és azok környékén, a gátak állapotának védelmében ne menjenek azokra fotózni és nézelődni, kerüljék a „katasztrófaturista”-viselkedést – fogalmaz a hatóság felhívásában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.