BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvíz: lázasan készülődnek a dunai fővárosok, Csehországban evakuálnak

Rendkívüli a helyzet a Duna menti országokban, Bécsben azt mondják, ilyent még nem tapasztaltak. Az árvíz veszélyére koncentrálnak a Duna menti fővárosokban, Bécsben, Pozsonyban és Budapesten, miután enyhültek az elmúlt napok hatalmas esőzései a régióban.

Lázas készülődés folyik a Duna mentén, bár az elmúlt napok hatalmas esőzései az új hét érkeztével enyhültek a régióban. Ausztria, Szlovákia és Magyarország a Dunán érkező árhullámra készülnek, miközben kritikus helyzet alakult ki északi szomszédunkban a Morva folyónál. Még északabbra, Csehországban már több mint tízezer embert kellett evakuálni, és halálos áldozat is van. Budapest is készülődik.

árvíz
Nemcsak Magyarországon, a szomszédos országokban is kritikus a helyzet az árvíz miatt / Fotó: AFP

Ausztria: autópályát árasztott el a víz, Bécs kivételes helyzetre készül

Alsó-Ausztria tartományban az éjszaka folyamán özönvízszerű árvizek sodortak el utcákat és településeket. Több ezer mentőmunkás dolgozik az árvízzel sújtott területeken, a ZDF megjegyzi, hogy egyes régiókban az éjszaka folyamán kissé enyhült az eső, az időjárási szolgálatok hétfőre további heves esőzést jósoltak. Johanna Mikl-Leitner miniszterelnök vasárnap olyan kivételes helyzetről beszélt, amelyhez hasonlót még nem tapasztaltak az országban. Bécs környékét jobban sújtotta az árvíz, mint korábban bármikor: a súlyos esőzések miatt teljes mértékben katasztrófa sújtotta területté nyilvánították a környéket. Egy felvételen az is látszik, hogy az osztrák főváros déli részén a bevezető autópályát teljesen elárasztott a víz:

 

Jelenleg több tucat svájci folyami cirkáló várakozik Bécsben. A mintegy 100 utas és a körülbelül 40 fős személyzet nem hagyhatta Thurgau Prestige nevű hajót, mert elöntötte a víz a mólóhoz vezető gyaloghidat – jelentette a svájci SRF műsorszolgáltató a Thurgau Travel utazási társaságra hivatkozva. Sajtóértesülések szerint más hajók is az osztrák főcárosban rekedtek. 

Éjszaka is kellett evakuálni az embereket, különösen érzékeny, rendkívül veszélyes helyzetben: sötétben hajóval közlekedni az erős áramlatok között rendkívül kockázatos volt

– közölte az alsó-ausztriai tűzoltóság szóvivője. Több száz embert mentettek ki a hét végén Alsó-Ausztriában, amelyet súlyosan sújtott az árvíz. A tervezett betegszállításokat is megbénította az árvíz, és nagy valószínűséggel most hétfőn sem javul a helyzet. Az Alsó-ausztriai Vöröskereszt és az Alsó-ausztriai Szamaritánus Szövetség 300 alkalmazottal dolgozik a szokásos működés mellett, beleértve a krízisbeavatkozó csoportokat is.

A hétfő délelőtt derekán jelentette a Krone,  hogy az alsó-ausztriai Höbersdorfban és Untermarkersdorfban két holtteste találtak elársztott házakban. Vasárnap már árvízi védekezés közben életét vesztette egy 75 éves tűzoltó.

Csehország: halálos áldozat is van, többen eltűntek, ezreket evakuáltak

Csehországot immár harmadik napja sújtják rendkívüli áradások a Borisz névre keresztelt vihar tombolása miatt. A Cseh Rádió összefoglalója szerint továbbra is emelkedik a folyók vízszintje, a legsúlyosabb helyzet a morvai-sziléziai, valamint az olmützi régiókban van. A CTK hírügynökség hétfő reggel egy halálos áldozatról és hét eltűnt személyről tudott, és már több mint tízezer embert kellett evakuálni.

A 22 ezer lakosú Krnov városában az Opava folyó áradása miatt több mint ezer embert evakuáltak. Több faluban is súlyos a helyzet. Bohuslavice és Lestina nagy részét már evakuálták, Ceska Ves pedig a teljesen el van vágva a külvilágtól.

 

Nemcsak kis falvakban, hanem fontos közlekedési folyosókon is szünetel a forgalom. A Csehországot Lengyelországgal összekötő D1-es autópálya Ostrava közelében továbbra is le van zárva. Ostrava megközelítése vasúton is nehézkes, és az előrejelzések szerint több vasútvonal legalább egy hétig le lesz még zárva, többek között a Prágába tartó fővonal egyik szakasza is.

Bár hétfőre már csökkent az árvízvédelmi figyelmeztetések száma, még továbbra is több mint 200 helyszínen van érvényben riasztás. Az előrejelzések szerint az Csehország északi részében a folyók vízszintje lassan csökkenésnek indul, azonban a déli országrészekben még további emelkedés várható. Petr Hladik környezetvédelmi miniszter szerint hétfőn Dél-Csehországban lesz a legnagyobb a veszély, elsősorban a Luznice és a Nezarka folyók áradása miatt – nyilatkozott a Deniknek

Az előrejelzések szerint a mostani csehországi árvíz nem lesz olyan pusztító, mint az 1997-es és a 2002-es, azonban a helyzet továbbra is kritikus.

 

Szlovákia: az időjárás javul, az árvíz csak most jön – majdnem 10 méter lesz a Duna

Hétfő reggelre enyhültek az intenzív esőzések Szlovákiában, és hétfő délutánra az erős szelek is alábbhagynak – írta a szlovákiai Pravda. Az árvízvédelmi készülődés azonban gőzerővel folyik, mert a Duna vízgyűjtőjében lehulló óriási mennyiségű csapadék a következő napokban megduzzasztja a folyót.

Az előrejelzések szerint szerdáig emelkedik a vízszint a folyó szlovákiai szakaszán, amelynek a másik oldalán Magyarország van, és a vízszint jóval 9 méter fülé emelkedhet. A készülődés már több napja folyik, ami jelentősen csökkenti a veszélyt, de meg nem szünteti. A kormány humanitárius segítséget ígér az áradás érintette személyeknek és önkormányzatoknak, a válságstáb pedig mindenkit arra kér, hogy az időjárás javulása ellenére is maradjon óvatos.

Tomás Taraba környezetvédelmi miniszter még vasárnap arról számolt be, hogy az árvízhelyzet az előrejelzéseknek megfelelően alakul, annyi változással, hogy a legkritikusabb terület nem a Morva folyón lesz, hanem a Duna, ahol még nagyobb hullám vonul le Ausztriából és Németországból, mint korábban számítottak rá, és a folyó szintje elérheti a 930 centimétert is.

Ezért úgy döntöttünk, hogy kihagyjuk a második árvízfokozatot, és egyből a harmadikat hirdetjük ki, hogy elég időnk legyen gátakat építeni, megvédeni a lakosságot, elsősorban Pozsony központjában

– mondta.

A helyzet még mindig súlyos Erdőhát (Záhoria, a Kis-Kárpátok és a Morva között) környékén, nem mert a Morva kiöntött volna, a problémát a hegyekből lezúduló víz és sár okozza. Kritikus a helyzet Konyha (​​Kuchyna), Stomfa (Stupava), Máriavölgy (Marianka) és Pozsonyborostyánkő (Borinka) vidékén, illetve Pozsonynál  – Dévénynél és Dévényújfalunál – közölte a miniszter.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.