BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pintér Sándor: 12 ezer honvédet rendeltek ki az árvíz elleni védekezésre

Magyarország száz százalékban felkészült az érkező árvízre. A Dunán a következő napokban egy hatalmas, legalább tíz éve nem látott árhullám söpör végig. A fővárosban szombaton és vasárnap tetőzhet a vízállás. Sajtótájékoztatót tartott a belügyminiszter, Pintér Sándor, aki a védekezést koordinálja. Pintér elmondta, hogy az árvíz miatt 12 ezer honvédet rendeltek ki, illetve a büntetés-végrehajtás és a rendőrség is készenlétben áll.

Sajtótájékoztatót tartott az árvíz miatti vészhelyzetről a belügyminiszter. Pintér Sándor elmondta, hogy Orbán Viktor elrendelte egy árvízvédelmi operatív törzs felállítását, hogy a katasztrófát meg lehessen előzni. Pintér Sándor elmondta, hogy a honvédség 12 ezer tagját vezényelték ki az árvíz elleni védelem biztosítására, illetve a büntetés-végrehajtás és a rendőrség is készenlétben van.

Győr, 2024. szeptember 15.Pintér Sándor belügyminiszter (k) Jávor László, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója és Kara Ákos fideszes országgyűlési képviselő társaságában érkezik az árvízi védekezésről tartott sajtótájékoztatójára a kórházban 2024. szeptember 15-én.MTI/Krizsán Csaba
árvíz
Pintér Sándor lemondta minden hivatalos útját, hogy irányíthassa a védekezést az árvíz ellen / Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A belügyminiszter közölte, hogy Európában hatalmas felfordulást okozott a Boris ciklon, amely hamarosan Magyarországot is eléri. Ausztriában, többek között Bécsben, már vészhelyzetet okozott az áradás, de Csehországban és Szlovákiában is vészhelyzet van. Pintér Sándor arról is beszélt, hogy a ciklon a Duna-menti vízgyűjtőket érinti elsősorban, így a védekezés fókuszát is ezekre a pontokra helyzeték – írta az Index.

Az Országos Mentőszolgálat kiemelt szerepet kap a védekezésben, a készültség náluk is megvan. Abban az esetben, ha a szélsőséges időjárás és az árvíz miatt bárki megsebesülne, a mentők a lehető leggyorsabban a helyszínre fognak érkezni.

Pintér Sándor közölte, hogy a Belügyminisztériumra hárul a feladat, hogy megszervezze az árvíz elleni védekezést, így a miniszter a külföldi útjait is lemondta, hogy Magyarországról irányíthassa a helyzetet.

A belügyi államtitkár, Rétvári Bence minden nap reggel 9 órától tájékoztatót fog tartani az árvízről és a friss fejleményekről.

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a honvédség lánctalpas kétéltű járműveket vezényelt át Szentesről Pilismarótra, hogy segítsék az árvíz elleni védekezést. A tárcavezető kiemelte, hogy a Magyar Honvédség számos eszközzel részt vesz az árvízvédelemben.

Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs első ülése után tett közzé egy videót, amelyben beszámolt az eddigi fejleményekről. Ebben elmondta, hogy a helyzetértékelést követően a vezetők meghatározták az azonnal végrehajtandó feladatokat, valamint jóváhagyták a következő napokra vonatkozó árvízi védekezési terveket. Orbán Viktor megállapította: a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak. A kormányfő azt is kifejtette, hogy 

jelenleg három kritikus szakasza van a Dunának, ezek a Szigetköz, a Dunakanyar és a főváros.

Az Országos Vízügyi Főigazgatója, Láng István arról beszélt, hogy a Duna és a Lajta vízgyűjtőjén nagyon komoly csapadék hullott le, éppen ezért a Lajtán rekordmagas víz lehet – írta meg az Origo. Mosonmagyaróvárnál a védekezés miatt szükségtározót nyitnak majd a Lajtán. A Dunán az árvíz a Szigetközben rekordközeli mértékű lehet – tette hozzá Láng István. Ettől lefelé csütörtökön–pénteken Komárom és Esztergom térségében lehet tetőzés, míg Budapesten szombaton és vasárnap. 

Hétfőn nulla óra óta harmadfokú árvízvédekezési készültség lépett életbe a teljes budapesti Duna-szakaszon, a hét második felében pedig érkezik az évtized legnagyobb árhulláma 

– írta hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető kiemelte, hogy a hét végén a vízügyi szakemberek számtalan, kívülről sokszor nem is látható védelmi intézkedést tettek meg, kifolyókat és zsilipeket zártak le, felkészítették a víztermelő létesítményeket a biztonságos árvízi üzemre, kikötőpontokat építettek ki. A védekezést szolgáló föld alatti felkészülés utolsó lépései ma történnek meg.

A CLB biztosítás alkusz egy közleményben jelezte, hogy rekordmértékű káreseményre kell számítani az árvíz és a szélsőséges időjárás miatt. Azt írták, hogy már eddig is legalább 10 milliárd forint kárösszeg halmozódott fel, ha elkezd tetőzni a Duna, akkor pedig ez a szám tovább emelkedhet.

Árvíz: lázasan készülődnek a dunai fővárosok, Csehországban evakuálnak

Rendkívüli a helyzet a Duna menti országokban, Bécsben azt mondják, ilyent még nem tapasztaltak. Az árvíz veszélyére koncentrálnak a Duna menti fővárosokban, Bécsben, Pozsonyban és Budapesten, miután enyhültek az elmúlt napok hatalmas esőzései a régióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.